General Tso goes vegan
General Tso's Chicken, waar dit recept op is geïnspireerd, werd in de jaren 1950 gecreëerd door chef Pang Chang-kuei. Toen Pang later naar New York verhuisde en zijn eerste restaurant opende werd het zoete, pittige en hartige gerecht razend populair en een echte klassieker. Kook zelf de vegan variant. De basis een combinatie van tofu, dat goudbruin wordt gebakken of gefrituurd, en een zoet-pittige saus met sojasaus, azijn, suiker en knoflook. Het wordt vaak geserveerd met rijst en groenten. Boordevol smaak en proteïnen en staat binnen 30 minuten op tafel!
General Tso goes vegan
Boodschappenlijstje
- Voor het serveren (optioneel):
- 4 kopjes gekookte witte of bruine rijst
- Gestoomde broccoli
Voor de saus:
- 2 theelepels sesamolie
- 2 theelepels maïzena
- 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gember, fijngehakt
- 1 eetlepel rijstazijn (of witte azijn als vervanging)
- 1/4 kop ahornsiroop
- 3 eetlepels tamari of sojasaus
- 1 eetlepel water
Voor de tofu:
- 340 gram tofu
- 3 eetlepels tamari of sojasaus (tamari voor glutenvrije variant)
- 1 theelepel chili-knoflooksaus
- 1 theelepel geroosterde sesamolie
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 4-5 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld druivenpit- of avocado-olie)
Voor de roerbak:
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 bosje lente-uitjes (witte delen verwijderd, grofgehakt)
- 4-7 gedroogde Thaise rode pepers (laat weg voor minder hitte, of vervang door 1 eetlepel chili-knoflooksaus)
- Sesamzaadjes, voor garnering (optioneel)
Bereiding
- Voorbereiding: Als je rijst en broccoli wilt serveren, begin dan met het koken van de rijst (op het fornuis, in een Instant Pot of rijstkoker). Stoom de broccoli in een stoommandje boven kokend water gedurende 4-6 minuten. Zet opzij.
- Tofu persen: Giet de tofu af en wikkel het in een schone, absorberende doek. Zet iets zwaars op de tofu, zoals een gietijzeren pan (of gebruik een tofu-pers). Laat 10 minuten rusten om het overtollige vocht te absorberen.
- Saus bereiden: Meng de sesamolie, maïzena, fijngehakte knoflook, fijngehakte gember, rijstazijn, ahornsiroop, tamari of sojasaus en water in een klein kommetje en klop goed door. Proef en pas de smaak eventueel aan.
- Tofu marineren: Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe de tofu in een kom en voeg 3 eetlepels tamari of sojasaus, 1 theelepel chili-knoflooksaus, 1 theelepel sesamolie en 1 eetlepel ahornsiroop toe. Meng goed door en laat 2-3 minuten marineren.
- Tofu in maïzena: Doe de tofu in een diepvrieszak of een grote bak, voeg de maïzena toe (1 eetlepel per keer) en schud om de tofu te bedekken. Herhaal totdat de tofu een witte, kleverige laag heeft.
- Tofu bakken: Verhit 2 eetlepels neutrale olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de tofu toe en bak de blokjes aan alle kanten goudbruin (ongeveer 1 minuut per kant). Haal de tofu uit de pan en zet opzij.
- Roerbakken: Voeg 1 eetlepel sesamolie toe aan dezelfde pan, gevolgd door de lente-uitjes en de gedroogde rode pepers. Bak 1-2 minuten op middelhoog vuur, terwijl je regelmatig roert.
- Sauseren: Voeg de saus en de tofu toe aan de pan. Roer goed door zodat de tofu en groenten bedekt zijn met de saus. Bak nog 1-2 minuten totdat de saus iets is ingedikt en alles goed verwarmd is.
- Serveren: Haal de pan van het vuur en voeg de sesamzaadjes toe (optioneel). Serveer de tofu met de gekookte rijst en gestoomde broccoli. Een alternatief is het maken van ramen en deze combineren met de tofu.
Bewaren: Dit gerecht is het lekkerst wanneer het vers geserveerd wordt, maar de restjes blijven 2-3 dagen goed in de koelkast. Verwarm opnieuw op het fornuis of in de magnetron.
Eet smakelijk!
door Minimalist Baker.