Khachapuri met een mizuna-salade
Khachapuri is een geliefd traditioneel gerecht uit Georgië, dat het beste omschreven kan worden als een hartige, kaasgevulde brood- of pasteivorm. Gecombineerd met een frisse, seizoensgebonden salade.
Khachapuri met een mizuna-salade
Boodschappenlijstje
- Voor het deeg:
- 250 g bloem gezeefd
- 250 g boter, verdeeld in 200 g en 50 g
- 150 ml koud water
- Zout
- 1 ei, losgeklopt
- Sesamzaadjes
- Voor de vulling:
- 200 g gemengde kazen (zoals mozzarella, feta, of geitenkaas)
- Voor de salade:
- 320 g gemengde seizoensbladeren (zoals mizuna, wilde rucola, bietblad)
- 60 g zachte kruiden (dragon, koriander, dille)
- 100 g bramen
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- Koudgeperste zonnebloem- of olijfolie
- 50 g walnoten
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 eetlepel gedroogde goudsbloembladeren
- Zeezout en zwarte peper
Bereiding
- Deeg maken: Zeef de bloem in een grote kom en voeg een snufje zeezout toe. Snijd 200 g boter in blokjes en werk deze met je vingertoppen zachtjes in de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt. Maak een kuiltje in het midden en giet 150 ml koud water erin. Breng de bloem geleidelijk van buiten naar binnen om een grof deeg te vormen, voeg indien nodig kleine beetjes water toe. Knijp met je vingers de overgebleven 50 g boter in kleine stukjes door het deeg. Dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Salade voorbereiden: Was ondertussen de salade- en kruidenbladeren en verwijder eventueel harde stelen. Prak de bramen fijn in een grote kom en meng ze met de witte wijnazijn en zonnebloemolie. Voeg een scheutje water toe als de dressing te dik is. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Verkruimel de walnoten en voeg de zonnebloempitten en gedroogde goudsbloembladeren toe aan de salade.
- Khachapuri bereiden: Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het in vier stukken en rol elk stuk uit tot een vierkant van ongeveer ½ cm dik.
- Vullen en bakken: Verkruimel de gemengde kazen in het midden van elk vierkant. Vouw het deeg omhoog en over de kaas, en druk de randen voorzichtig aan om ze af te sluiten. Het mag er rustiek uitzien! Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de Khachapuri 25 minuten in de oven tot ze goudbruin, knapperig en heerlijk smeuïg zijn.
- Serveren: Serveer de Khachapuri met de frisse salade en geniet van de combinatie van warme, smeltende kaas en de verfrissende smaken van de salade.
door Jamie Oliver