Midden-oosterse hutsepot

ingrediënten
  • 250 g wortel
  • 2 tenen knoflook, in de schil
  • 1 tl ras el hanout (laatste 10 min van oventijd)
  • 350 g pastinaak, geschild en gehalveerd
  • water, om te koken
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2-3 el kokosolie
  • 6 takjes verse tijm, zonder stelen
  • 75 ml sinaasappelsap
  • zeezout en zwarte peper, naar smaak
  • 1 hand pistachenootjes, zonder dop
  • snufje geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
Bereiding
  1. Boen de wortelen schoon en doe ze in een ovenschaal. Voeg wat kokosolie en de twee tenen knoflook met schil toe.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de wortelen gedurende 50 minuten op dezelfde stand gaar. Bestrooi de wortelen nadat ze 40 minuten in de oven hebben gezeten met ras el hanout.
  3. Terwijl de wortelen aan het garen zijn, kun je de pastinaak met het laurierblad en de peperkorrels opzetten en aan het fruiten van de ui beginnen. Zorg dat de pastinaak volledig in heet water zijn ondergedompeld. Gaar ze gedurende 20 minuten zachtjes op laag vuur. Draai dan het vuur uit en laat de pastinaken nog even in het water nagaren.
  4. Fruit de gesnipperde rode ui in wat kokosolie en voeg op het laatst wat vers tijmblad toe. Draai het vuur uit. Haal de wortelen uit de oven en snijd ze in stukjes van een halve cm lang.
  5. Schil de knoflooktenen en gebruik 1 teen, 3 takjes tijm en het sinaasappelsap om een marinade van te maken. Sprenkel dit over de stukjes wortel en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  6. Laat de wortels marineren terwijl je de puree van pastinaak maakt. Pureer ze met een staafmixer, of gebruik een pureestamper en voeg de tweede knoflookteen toe en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  7. Schep de puree op de borden, schep daarop wat gemarineerde wortel en besprenkel de schotel met pistache, tijm en citroenrasp.

 

door Food and Friends