Winterse ovenschotel met zuurkool en aardappelpuree

ingrediënten
  • 750 g zuurkool
  • 1 kg aardappelen
  • 250 g heel dun gesneden mager doorregen spek
  • peper & zout
  • nootmuskaat
  • 50 g boter of margarine
  • scheutje melk
  • 1 ei
  • 1 rookworst
Bereiding
  1. Kook ook de aardappelen gaar en maak er een smeuïge puree van met behulp van de boter, de melk, het ei, zout, peper en nootmuskaat.
  2. Beboter een ovenschaal en leg een laagje zuurkool op de bodem (ongeveer een derde), daarna een laagje spek en dan een laagje aardappelpuree, (ook een derde).
  3. Leg er de helft van de rookworst, in plakjes gesneden, tussen.
  4. Herhaal dit nog twee maal, behalve de tweede helft van de rookworst.
  5. Leg de laatste rookworst bovenop het laatste laagje aardappelpuree.
  6. Verdeel wat klontjes boter over het oppervlakte van de schaal en, eventueel naar smaak, paneermeel, voor een bruin korstje.
  7. Verwarm de oven een kwartier voor op 200°C.
  8. Schuif de ovenschaal in de oven en laat hem er ongeveer een half uur à drie kwartier in staan.
  9. Bedek dan eventueel het eerste kwartier de schaal, anders wordt het korstje te donker.