De Wassende Maan Filip

BOERDERIJBRIEF: BOER FILIP

Hallo,

Mei, ook wel bloei- en bloesemmaand, de maand waarin ik het levenslicht zag 42 jaren geleden, dus ook mijn favoriet! Prachtig om te zien hoe alles zich op gang trekt. Elke plant en dier is druk bezig zich te voorzien van een nageslacht en het te voeden.

Tijd dus om de natuur een beetje tijd, plaats en voeding te geven. Dit doen wij natuurlijk niet zelf, maar wel door bepaalde plekken onaangeroerd te laten verwilderen. Van de 25 hectare bewerken we jaarlijks slechts de helft. De andere helft ligt in groenbemester zoals gras/klaver of graan, in vogel- en insectenbuffetten zoals de bloemenweide, het veld zonnebloemen en natuurlijk is er de boerderij met de gebouwen zelf. Eigenlijk zetten wij een bril op die eerder de chaos zijn gang laat gaan en grijpen we in met orde waar we productie nodig hebben. Iedereen content :-).

Momenteel bloeit, zoemt en kwettert er dus vanalles en daar krijgen wij ook energie van. Een toonbeeld van hoe je moet boeren met de natuur mee: door er met trots deel van uit te maken.

Om het een beetje over orde te hebben, deze winter is er heel wat aangepakt. We denken na over een nieuwe spoelplaats, waar onze Landwijzer-stagaire en architecte Florence een gebouw voor ontwerpt. Er is geïnvesteerd in extra degelijk materiaal, de teeltplannen zijn in een nieuw jasje gestoken, we kijken vooruit met de tweedehands aankoop een extra bassin om regenwater op te vangen tijdens de nattere maanden, er werden meerdere hagen geschoren, geknot dat het een lieve lust was en bouwden die mooie takkenwal... zucht :-)

In november kreeg ik op de akkers in Zulte vast gezelschap van boer Teo, die als het ware naast regenvaste kledij ook een groot boerenhart in de grote handen toegestopt kreeg. Een winter is traditioneel een heel vermoeiende periode met langere dagen, koude en regen, veel fysieke arbeid. Het dromen lijkt even ver weg en toch komt die mooie lente terug. Ik moet er efkes chapeau voor zeggen dat ook Teo de werken, die voor mij evident zijn, met de glimlach elke dag heeft doorstaan.

We zijn deze winter tijdens het zoeken naar tweedehands landbouwmachines vaak bij gangbare collega-landbouwers op bezoek gegaan. Tijdens de bijhorende gesprekken over de gang van zaken trokken ze veel grote oren over hoe we het op De Wassende Maan aanpakken. Meer en meer krijgen we vragen naar onze werkwijze, hoe we met bodem en voeding omgaan. Het gangbare ploegen heeft blijkbaar meer met groepsdruk, zaai- en plantmechanisatie te maken, dan wat het gewenste resultaat zou moeten zijn. Op onze akkers gaat het anders: we nodigen onze loonwerker uit met een speciale erosieploeg, die de grond niet keert maar heft, zodat alle wormen, schimmels, de toplaag en vocht-huishouding zo weinig mogelijk gestoord worden.

Ondertussen groeien op de akkers al enkele duizenden spits- en bloemkolen, broccoli's alsook zoete wortels voor een heel Romeins leger. De regen was alleszins welkom! Kwatongen beweren dat het grote areaal wortels compensatiedrang is van het vorige teeltjaar waar deze uit het teeltplan gezwierd werden omwille van te weinig manschappen. Wie zal het zeggen! In het najaar spreken we er zeker over verder :-). Laat het smaken!

Ik heb nog een blijde boodschap :-).
Mijn vriendin en ik verwachten ons eerste worteltje begin september. Joepie :-)

Lentegefluit,
Filip