Op onze boerderij maken we nooit gebruik van sproeistoffen tegen ziektes of insecten. We gebruiken geen kunstmeststoffen. De basis van ons landbouwsysteem resulteert in zo’n rijk bodemleven dat de bodem zelfs geen kunstmeststoffen nodig heeft. Wel voeden we onze bodem jaarlijks met compost die we zelf maken.
Biodiversiteit
In onze visie maakt een grote biodiversiteit deel uit vande zorg die onze boerderij draagt voor haar natuurlijke omgeving. Honderden meters borderplanten, hagen en heggen trekken vlinders, insecten en bijen aan. Ook bloemenstroken trekken nuttige insecten als zweefvliegen, hommels en bijen aan die zorgen voor bestuiving en plagen onderdrukken.
Waterplan
We tekenden een waterplan uit voor de hele boerderij. Waar mogelijk laten we regenwater infiltreren op onze velden, in een vijver en in grachten. De rest vangen we op in een waterreservoir om de (serre)gewassen mee te beregenen.
Unieke samenwerkingen
Op de boerderij hebben we samenwerking met mooie initiatieven die mensen met een beperking begeleiden, zoals De Vierklaver, Zonnehoeve Living+ en de Christoforusgemeenschap. Zij wassen de groentebakken of doen vrij zelfstandig allerlei klusjes op de boerderij.
Schenkingen oogstoverschotten
Aan gezinnen die het moeilijker hebben schenken we doorheen het hele jaar overschotten aan lekkere biogroenten. Daarvoor werken we samen met projecten als Gezinsvervangend Tehuis Gandae vzw (Gent), weggeefwinkel De Rode Lotus in de Brugse Poort (Gent) en Voedselbank Deinze.
Boerderijklas
Elke woensdag komt een klas van ervaringsgerichte school De Sterrebloem op boerderijklas. Ze leren over de boerderij en hebben zelf een stukje akker waarop ze groenten en bloemen telen en oogsten.
Altijd als eerste nieuws krijgen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
(Je krijgt alleen nieuws van ons als het er echt toe doet, beloofd.)
Kom het biodynamisch boeren zelf ontdekken op de boerderij
De woorden ‘duurzaam’ en ‘biodynamisch’ zijn bij ons geen loze beloftes. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Niet alleen voor milieu, bodem & dieren, maar ook voor de maatschappij, onze werknemers, voor jou als klant.
Wij zijn uiteraard BIO-gecertificeerd, volgens de richtlijnen van het Europese biolabel.
Sinds 1986 dragen we ook het Demeter label voor biodynamische landbouw, als eerste Vlaamse bioboerderij!
Zorg voor de omgeving betekent ook: zorgen voor de mensen op de boerderij.
Onze boeren werken in een volwaardig werknemersstatuut. Dat betekent dat zij goed en correct verzekerd zijn en recht hebben op een pensioen, jaarlijks verlof, feestdagen ... Geloof het of niet, dit is eerder een unicum in de landbouwsector.
Ook op financieel vlak hechten we belang aan een duurzame bedrijfsvoering. Het dagelijks bestuur houdt nauwlettend de cijfers en begroting in de gaten en stuurt bij waar nodig.
Sinds 1986 werken we bovendien als coöperatieve vennootschap. Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering geven de aandeelhouders hun akkoord voor de jaarrekeningen, krijgen ze gedetailleerd inzicht in de cijfers en bepalen ze mee de richting van het bedrijf. Samen houden we de vinger aan de pols om een financieel duurzame onderneming te blijven.
Ingebed in de realiteit van de Gentse stadsregio leveren wij onze bijdrage om elke inwoner maximaal toegang te verschaffen tot gezonde, duurzame voeding. Om nieuwe groepen te bereiken, ondersteunen we inclusieve samenlevingsprojecten.
In 2020 is het Boerderijpad geopend: een educatief pad dat over de hele boerderij kronkelt. Wandel erlangs als namiddagactiviteit met je kinderen, kleinkinderen, hond, buren, oma of blind date! Langs het pad staan educatieve panelen opgesteld met duiding over de biodynamische landbouw. Je leert er over de boerderij, wat we doen met ons water, waar we wat planten op welk moment, hoe we compost maken … Breng zeker een verrekijker mee: met wat geluk spot je een hardwerkende boer op de akker.
Zorg voor milieu, bodem en dieren
Op ecologisch vlak leggen we de lat hoog. Al sinds onze oprichting in 1979 zijn we een pionier in de biodynamische biologische landbouw. En dat is zoveel méér dan alleen bio.
Door het gebruik van koehoorn-, kiezel- en compostpreparaten versterken we de levenskrachten van zowel de bodem als de gewassen.
Bijscholen doen we tijdens de zomer- en winterconferentie, met focus op mulch-, groenbemester- en bodemstudie, om onze landbouwmethoden te optimaliseren.
Verbinding maken met de buren, onze coöperanten en klanten doen we het liefst tijdens onze events of een ontspannen wandeling langs het boerderijpad.
De levende bodem verzorgen we door grondbewerkingen te beperken en door het gebruik van compost, groenbemesters en mulch.
Grazende koeien en scharrelende kippen onderhouden de bodem en voorzien deze van een voedzaam laagje compost.
Mineraliseren van de bodem, dynamiseren van het water en groenten oogsten op hun rijpst, zorgen voor de hoogste voedselkwaliteit.
Bloembermen, kruidige graslanden en een ecologische vijver versterken de biodiversiteit en verbeteren het landschap en klimaat.