Boerderijbrief

Boer Matthias

Hoi allen,

Ik neem jullie graag mee naar de fascinerende wereld van bacteriën. 

Bacteriën zijn overal. Geen ander organisme is talrijker aanwezig in de bodem. Bacteriën waren de allereerste levensvormen op Aarde, ontstaan in de oeroude wateren. Het zijn prokaryoten, hun DNA zit in 1 enkele chromosoom die niet in een celkern zit zoals de eukaryoten. Ze vermenigvuldigen zich door celsplitsing, in optimale omstandigheden wel tot enkele miljarden per 12 uur!

Uiteraard wordt deze wildgroei aan bacteriën beperkt door natuurlijke omstandigheden zoals roofdieren (protozoa). In de meeste gevallen hebben ze vocht nodig om zich te verplaatsen en als het te droog wordt, gaan de bacteriën sluimeren. Bacteriën sterven zelden van ouderdom maar worden meestal opgegeten of gedood door veranderingen in de omgeving.

Zoals ik al zei, bacteriën zijn overal. Het menselijk lichaam bestaat maar voor 43 procent uit menselijke cellen, de overige 57 procent zijn virussen, parasieten en bovenal bacteriën! Ik stel me bodem,mens dier en plant al lang niet meer voor als een statisch, geijkt, vast geheel, maar eerder als een dynamisch bruisend geheel,waar de interacties niet met onze menselijke ogen zichtbaar zijn, maar wat ze niet.minder aanwezig of belangrijk maken.

Oh ja, als je een klein verschil wilt blijven maken in het Europese en Belgische landbouwbeleid, doe verder wat je doet en blijf ons en onze collega's steunen!

Hou van elkaar in deze barre tijden, de zon zal sowieso weer schijnen.

Matthias