Zorg voor milieu, bodem en dieren

 

Al vele jaren gebruiken we geen landbouwplastic maar materbi, een volledig bio-afbreekbare variant. We investeerden in zonnepanelen op het dak van de schuur. Onze fruitmanden voor bedrijven worden door fietskoerierdiensten op 100% spierkracht geleverd. We onderzoeken de haalbaarheid van een ecologisch rietveld voor waterzuivering. Niet makkelijk, maar een proces van zoeken en experimenteren, stap-voor-stap.

In onze visie draagt de boerderij ook zorg voor haar natuurlijke omgeving. We vinden een grote biodiversiteit op de boerderij belangrijk. Door de aanplant van honderden meters borderplanten, hagen en heggen trekken we vlinders, insecten en bijen aan. Een bevriende imker is blij een 10 bijenkasten op ons land te kunnen plaatsen. En die bijtjes zorgen dan weer voor de bevruchting van de courgettebloemen. Zo is de cirkel rond!

Zorg voor mensen

 

Zo werken onze boeren in een volwaardig werknemersstatuut. Dat betekent ook dat zij goed en correct verzekerd zijn, én recht hebben op zaken als een pensioen en jaarlijks verlof. Geloof het of niet, maar dit kom je niet vaak tegen in de landbouwsector.

Op de boerderij hebben we samenwerking met mooie initiatieven die mensen met beperkingen begeleiden, zoals De Vierklaver, Zonnehoeve Living+ en de Christoforusgemeenschap. Zij staan in voor het wassen van de groentebakken, of doen vrij zelfstandig allerlei klusjes op de boerderij.

Aan gezinnen die het moeilijker hebben schenken we doorheen het hele jaar overschotten lekkere biogroenten. Daarvoor werken we samen met projecten als Gezinsvervangend Tehuis Gandae vzw (Gent), weggeefwinkel De Rode Lotus in de Brugse Poort (Gent) en Voedselbank Deinze.

Samen met vzw Femma zetten we onze schouders onder het project ‘From Syria to Deinze’. Syrische vrouwen krijgen op die manier kansen tot contact en integratie via het verzorgen van heerlijke Midden-Oosterse buffetten op basis van onze groenten op evenementen.

Samen met de ervaringsgerichte school De Sterrebloem werken we aan Lunch met Lef. In plaats van (saaie) standaard klaargestoomde schoolmaaltijden krijgen de kinderen een verse lunch met lokale, eco en faire biologische seizoensgroenten. Omgekeerd komen de kinderen geregeld op bezoek op de boerderij en krijgen zo meer voeling met het werk van de boer.

Duurzaam loopbaanbeleid

We ervaren dat het uitstippelen van een duurzaam loopbaanbeleid geen eenvoudige klus is, zeker niet voor een bedrijf in zelfbeheer. Met steun van het Europees Sociaal Fonds werken we hard aan het uittekenen van dit loopbaanbeleid.

ESF