Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
(Je krijgt alleen nieuws van ons als het er echt toe doet, beloofd.)
DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO
In 1979 staat de bio-sector nog in haar kinderschoenen. Onvrede met de gangbare landbouw daarentegen, is er wel al. Want precies daarom neemt Kristien, onze founding mother, samen met vrienden het heft — of de zeis — in eigen handen. De Wassende Maan is geboren.
Kristien De Witte richt in Astene De Wassende Maan op. Op het veld voor de huidige bio-superette begint zij te telen, met Johan D’Hulster van De Akelei (Schriek), Rolle De Bruyne van De Hogen Akker (Oedelem) en Remy Schiffeleers van De Geitenboerderij (Alken) als inspiratiebronnen. Zonder landbouwachtergrond maar uit onvrede met de gangbare landbouw beslissen deze vier pioniers om het zelf en beter te doen.
Kristien laat zich voor de naamkeuze inspireren door de dichtbundel ‘De wassende maan’ van Rabindranath Tagore. De wassende maan of wassenaar is de maan gedurende twee weken na de nieuwe maan, wanneer ze groeit of ‘wast’ tot volle maan.
Het pionierswerk van Kristien levert vruchten op. Steeds meer mensen scharen zich achter haar initiatief en in 1986 wordt een coöperatieve vennootschap opgericht. Die koopt de grond in Astene. De huidige boerderij krijgt vorm.
Nog in hetzelfde jaar van oprichting van de coöperatieve verwerven wij als allereerste landbouwbedrijf in Vlaanderen het Demeter-label. Een unicum: niemand slaagt erin om de biodynamische principes zo intens in zijn dagelijkse werking te integreren.
Trouw aan de pioniersattitude lanceert De Wassende Maan in 1995 als eerste in Vlaanderen een abonnementsformule. We inspireerden ons daarbij op het Zwitserse voorbeeld van Le Panier.
Dankzij deze innovatieve formule ben jij als consument verzekerd van je wekelijkse portie biogroenten. Omgekeerd is de boerderij verzekerd van een vaste en vooraf gekende afname. Zo kunnen onze boeren hun teeltplan vormgeven zonder afhankelijk te zijn van de wispelturige groothandel.
In dezelfde periode wordt de boerderijwinkel opgestart.
In 1999 krijgt de coöperatieve een zusje: de vzw De Wassende Maan. Enkele sympathisanten richten de vzw op om de aankoop van een stuk land van 1,6 hectare naast De Wassende Maan te financieren. Zij verhuurt de grond aan de landbouwvennootschap en behoudt in de statuten de teeltgrond exclusief voor de biodynamische landbouw. Op die manier is de grond voor altijd bestemd voor ecologisch verantwoorde voedselproductie.
De coöperatie beslist om forse investeringen te doen in de biowinkel op de boerderij. Sinds 2015 zijn we een one-stop-shop voor een ecologisch en duurzaam huishouden. Met in de bio-superette niet alleen een gekoeld aanbod biogroenten en fruit — waaronder een enorm gamma van eigen veld — maar ook een gevarieerd assortiment vers- en droogwaren, onderhouds- en verzorgingsproducten, dranken, vlees en veggie, voedingssupplementen, brood … We steken bovendien boven het maaiveld uit met een bovengemiddeld aanbod voor mensen met specifieke dieetvoorkeuren, allergieën of intoleranties.
Het pioniersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Het bestuur, medewerkers en coöperanten kiezen opnieuw voor professionalisering en groei. We bouwen een grote schuur, breiden de tunnelserres uit en verbouwen nieuwe gronden in Deinze en Zulte tot waardevolle biogrond. Het totale landbouwareaal omvat nu 24 hectare. Naast de vele seizoenswerkers in de zomer en de herfst, zijn er maar liefst 24 mensen vast in dienst. Een grote groep en bonte diversiteit aan mensen.
Onder impuls van veranderende consumentengewoontes - mensen bestellen steeds meer online - ontwikkelen we een eerste light-versie van de webshop. Bestaande abonnees kunnen daar als aanvulling op hun pakket extra groenten, fruit en bijkomende bio droogwaren bijbestellen.
Het aantal klanten in de bio-superette en abonnees op de pakketten neemt fors toe. Bijkomende landbouwgrond is daarom meer dan welkom. In samenwerking met De Landgenoten kopen we in 2022 bijna 3 hectare grond naast de boerderij in Astene, die we samenvoegen met onze eigen bestaande 6 ha. De afgelegen gronden in Zulte worden overbodig; we plooien onze volledige landbouwwerking terug naar onze boerderij in Astene. Dat bespaart onze boeren meteen veel over en weer rijden van en naar de boerderij, waar alle infrastructuur is: de spoelplaats, koelcel, schuur en distributiecentrum.
In 2024 lanceren we de nieuwe webshop. Vanaf nu kan iedereen bestellen, met of zonder abonnement. En ook het gamma is fors uitgebreid. Het volledige assortiment uit de bio-superette is online beschikbaar: onze groenten van eigen teelt, droogwaren, poetsproducten, dranken en zelfs dierenvoeding. Dat maakt van onze webshop een online one-stop-shop voor alle geëngageerde consumenten die op zoek zijn naar duurzame bioproducten uit de lokale economie.