Martijn op bezoek bij Siciliaanse bioboeren

The Food Hub is een uniek project dat de samenwerking tussen Belgische initiatieven zoals De Wassende Maan en zuiderse boeren makkelijker maakt. Transparantie en eerlijke handel zijn hun kernwaarden. Daarom organiseren ze elk jaar een bezoek van de Belgische partners aan enkele Spaanse of Italiaanse projecten.

 

De Wassende Maan

In november 2023 ging onze webshopman Martijn mee op deze leerrijke reis. Samen met een hele Belgische delegatie was hij uitgenodigd bij Valdibella, een boerencoöperatie in Camporeale in het hart van Sicilië. Ze gingen op bezoek bij verschillende kleine bioboeren van fruit, groenten en droogwaren die elkaar vonden bij Valdibella, via hun gemeenschappelijke visie op duurzame landbouw waarbij ethische, ecologische en sociale keuzes gemaakt worden. Via de coöperatie konden ze hun middelen bundelen en zich bevrijden van de lokale maffia.

 

.

.

 

Zijn tarwesoort 'Timilia' kennen jullie ongetwijfeld van de kwaliteitspasta die op De Wassende Maan verkrijgbaar is. Deze herken je direct aan haar typisch donkere kleur en karakteristieke smaak. Timilia is een oud Siciliaans ras dat dieper wortelt en beter tegen de droogte kan dan de grotere commerciële rassen - van essentieel belang voor een duurzame graanteelt in deze regio. In Piero's nieuwe verwerkingsruimte staat een molen om eigen graan tot bloem te malen en er zelf pasta van kan maken. De Timilia tagliatelle zal binnenkort nog exclusief uit dit kleinschalig passieproject komen. De andere pastasoorten worden in het centrale verwerkingscentrum gemaakt in samenwerking met andere graantelers uit de coöperatie.

 

.

.

 

Martijn: "Het team van Agrinova vertelde vol passie over hun persoonlijke strijd rond de kleur van citroenen. We zijn allemaal opgevoed met het idee dat een citroen geel is. Dit is echter van nature onmogelijk. Citrus verkleurt namelijk pas door grote verschillen in temperatuur. Enkel in de winter zakt die diep genoeg. Afhankelijk van de variëteit zullen citroenen dus van nature geel zijn tussen oktober/december en mei/juni. De rest van het jaar horen ze gewoon lekker groen te zijn. Kom je dan toch een citroen tegen die er geel uitziet dan is deze behandeld met ethyleen gas om de verkleuring te bekomen. De klassieke groothandel zet producenten vaak onder druk om dit te doen om zo aan het beeld van de perfecte gele citroen te voldoen. Dit heeft echter als nadeel dat de citroen zo artificieel verouderd, begint uit te drogen en z’n etherische oliën deels verliest. Een spijtige trend waar we samen met Agrinova en The Food Hub tegenin willen gaan 💪."

 

.

.

De Wassende Maan

 

 

WALTER

Walter (coördinator van Valdibella en onze gids voor de week) samen met oprichter Massimiliano en een foto van de andere stichters van Valdibella. In 1998 gingen 5 lokale boeren samen op zoek naar een eerlijke prijs voor hun druiven. Ondertussen telt de coöperatie 33 boeren met allerlei groenten en fruit als eindproduct, plus de vele droogwaren zoals pesto en pasta waarvan je ook een mooie selectie bij ons kan vinden.

PS: Walter komt op bezoek op De Wassende Maan! Op de wintermarkt op 1/12/2023 komt hij vol passie vertellen aan de stand van The Food Hub.

 

WIJN PROEVEN

Martijn: "Tijdens een proeverij mochten we de wijnen van Valdibella leren kennen. De coöperatie maakt zelf haar wijnen met focus op natuurwijnen zonder toegevoegde sulfieten, met gebruik van wilde gisten. Oprichter Massimiliano vertelde tijdens de wijnproef ook over de lessen die Valdibella organiseert over agroecologie, de risoco’s van ggo’s in de toekomst, snoeitechnieken voor druiven en zo veel meer, om landbouwers voor te bereiden op een duurzame toekomst."

Proefde je de Ninfa en Zibibo wijn al uit onze rekken?

 

ELENA

Bioboerin Elena Cassisi toont haar bio tafeldruiven. Ze nam enkele velden over van haar ouders die gangbaar kweken, om het zelf biologisch te doen. Een gedurfde zet, en vooral geen gemakkelijke. Als er iets mis gaat is duidelijk hoeveel ‘makkelijke oplossingen’ er door de chemische sector ontwikkeld worden, die haar ouders gebruiken en waar zij bewust afstand van doet. Maar ze is creatief en is constant op zoek naar duurzamere oplossingen. Martijn: "Elena plant rozemarijn en rozen tussen de druiven als waardplant voor roofinsecten die plagen op haar druiven bestrijden. Niet even effectief als insecticiden, maar ze is er (terecht) apetrots op dat je haar druiven gewoon recht van de plant kan plukken en zonder zorgen kan opeten!"