Overstroming Spanje, voelbaar tot in de bio-sector.
Sinds maandag worden Zuid- en Oost-Spanje geteisterd door hevige stormen, die leiden tot de zwaarste regenval sinds september 1966. In de Andalusië-regio, waar veel van de boeren van The Foodhub hun land bewerken, richt de storm ernstige schade aan.
The Foodhub: "Thinking of (our farmers in) Spain".
Sinds maandag worden Zuid- en Oost-Spanje geteisterd door hevige stormen, die leiden tot de zwaarste regenval sinds september 1966. De afgelopen dagen veroorzaakten de stormen al minstens 95 dodelijke slachtoffers, en door de extreme overstromingen zijn reddingsoperaties op veel plekken onmogelijk.
De Guadalhorce-rivier in Alora, Málaga, is volledig buiten haar oevers getreden.
Hierdoor zijn tal van bio-boeren in deze regio getroffen. In een video deelt Manolo, boer en voorzitter van de Guadalhorce-coöperatie, zijn zorgen:
“After a year with hardly any rain, the river looks like this in two days. It looked like a dry watercourse, not a river, “now you hardy see the bridge anymore.”
Ook in de Andalusië-regio, waar veel van de boeren van The Foodhub hun land bewerken, richt de storm ernstige schade aan. Paco Bedoya, bekend om zijn heerlijke citroenen (die zijn te vinden in onze superette & webshop), heeft de storm hard gevoeld. Het water steeg wel drie meter en overspoelde een groot deel van zijn boerderij, inclusief zijn magazijn dat op een heuvel ligt.
The Food Hub meldt dat de leveringen voor komende week hierdoor mogelijk beïnvloed zullen worden. Hoewel ze proberen producten die niet geleverd kunnen worden te vervangen door alternatieven uit andere regio's, zal dit niet voor alles mogelijk zijn.
Alvast onze excuses voor dit ongemak. Hopelijk kunnen we rekenen op jullie begrip.
Steun Onze Boeren! Wil je onze boeren een hart onder de riem steken? Koop dan volop Paco’s citroenen – een kleine manier om hem en zijn collega’s te steunen in deze zware tijd.
We denken aan de getroffen boeren en het team van The Foodhub.
The Food Hub is een coöperatieve groothandel die biologische en lokale producten rechtstreeks van de boer naar winkels en horeca brengt. Ze werken nauw samen met boeren in binnen- en buitenland om verse, seizoensgebonden producten te leveren, met een sterke focus op duurzame, korte ketens. Hun missie is om eerlijke prijzen voor boeren te garanderen en consumenten de hoogste kwaliteit producten te bieden, terwijl ze ook voedselverspilling en milieu-impact verminderen.
Paco teelt citroenen, mandarijnen en sinaasappels op zijn familieboerderij van vier hectare in Zuid-Spanje. Met slechts twee medewerkers weet hij zijn boerderij draaiende te houden op een manier die zowel duurzaam als productief is. Paco maakt gebruik van hernieuwbare energie om zijn irrigatiesysteem en machines te beheren, optimaal gebruikmakend van de overvloedige zonuren in Zuid-Europa. Hij is er trots op producten te leveren die bijdragen aan gezondheid en betaalbaarheid.