DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Terzake verkoopt klinkklare nonsens over biovoedsel

Velen verslikten zich vorige maandagavond in de Terzake-reportage die moest aantonen dat biovoeding ongezond is en de trouwe klanten van biowinkels beduidend méér PFAS en andere ‘forever chemicals’ in hun lichaam meezeulen.

Klinkklare nonsens

Gelukkig waren er toch vijf wetenschappers bij de pinken om op de absurditeiten van het zogezegde onderzoek te duiden. Er mangelt immers nogal wat aan die reportage. 

Zo werd de studie uitgevoerd door ene professor emeritus Nick van Larebeke, maar waar hij dat onderzoek heeft uitgevoerd en met welke middelen (van wie?) wordt niet vermeld. 

Bovendien hapert het nogal aan de methodologie. Aan jongeren werd gevraagd om wekelijks te noteren hoe dikwijls ze bioproducten hadden gegeten: of dit een potje yoghurt was, of dagelijks een volledige maaltijd deed er niet toe. Wie wekelijks meer dan 7 potjes yoghurt at, werd genoteerd als ‘veelvuldig biogebruiker’. Mogelijks at die persoon voor de rest dagelijks hamburger met friet in de McDonalds, dat was dan weer van geen tel. 

Zo kwam men tot 25% ‘veelvuldig biogebruikers’. Gek, als je bedenkt dat bio nauwelijks 3% van de consumentenbestedingen inneemt. En die 25% zou vervolgens meer dan anderen drager zijn van ‘forever chemicals’. De meeste scholieren zullen al beseffen dat deze redenering veel krommer is dan de gangbare banaan. 

VRT op het boetebankje

Op dinsdagmiddag plaatste de VRT plots een veel genuanceerder artikel op hun website. Na de commotie verschijnt er plots een artikel dat veel gezondheidsclaims van bio bevestigt. Wie bio eet, krijgt veel minder pesticiden binnen (nogal logisch 😊). Wanneer men volledig overschakelt naar biovoeding, bevat de urine tot 90% minder pesticiden. Het blijkt dat er meer vitamines, mineralen en omega-3 in biovoeding aanwezig zijn én hogere gehalten van antioxidanten die o.a. beschermen tegen chronische ziekten. 

En ja, het moet gezegd: kippen en vee die buiten leven en lustig kunnen scharrelen in de grond, zijn soms drager van die dekselse ‘forever chemicals’. Overigens is het niet de bioboer die oorzaak is van PFAS, maar de industrie en de gangbare landbouw. 

Als klap op de vuurpijl moet VRT nu erkennen dat uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die biologisch eten, ook vaak gezonder zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit doorgedreven en jarenlang onderzoek bij 35.000 Fransen. Ze lopen een minder hoog risico op diabetes (suikerziekte) type 2 en borst- en lymfeklierkanker. Wetenschappelijke studies over heel de wereld komen tot dezelfde conclusies.

Niet minder maar méér biologische landbouw nodig

Bedankt voor de rechtzetting VRT, maar het kwaad was geschied. Weer eens werd de duurzame landbouw in het verdomhoekje geplaatst. Au fond is die gezondheidsdiscussie een non-issue. De échte vragen i.v.m. landbouw die ertoe doen worden weer eens niet gesteld. 

Veel relevanter is de vraag welk soort landbouw we anno 2024 nodig hebben. Een toekomstgerichte landbouw is een landbouw in harmonie met de natuur, dus mét bijen en akkervogels. Een landbouw zonder mest- en stikstofoverschotten, zonder nitraatvervuiling van grachten, beken en ons drinkwater. Om de groeiende wereldbevolking in klimaatverstoorde tijden te kunnen voeden, hebben we vruchtbare, veerkrachtige bodems nodig. Dat vraagt een andere relatie van de landbouwer met ‘zijn’ grond. 

Biodynamische boerderijen zoals De Wassende Maan koesteren hun bodem. Die wordt nooit omgeploegd zodat het fijnmazige bodemleven zich verder kan ontwikkelen en de jonge aanplant voedt. De grond wordt verrijkt met natuurlijke compost i.p.v. kunstmest op basis van fossiele grondstoffen. Om de zes jaar krijgt de grond een jaar rust toegekend, met inzaaien van grassen en klavers die de stikstof in de grond trekken. De vele hagen en struiken, knotwilgen, rond én op onze akkers beschermen de bodem tegen de gure uitdrogende winden, en bieden kans aan een veelheid aan natuurlijke vijanden tegen hinderlijke insecten. 

Biolandbouw is herstellende landbouw

Biologische landbouw is in essentie herstellende landbouw. Gezonde bodems in een biodiverse omgeving staan synoniem voor gezonde, weerbare gewassen. Zo stoppen we met onze omgeving te vervuilen en kunnen we misschien ooit hopen die historisch opgebouwde omgevingsvervuiling terug te schroeven. Ja, gezonde landbouw, gezonde boeren, gezonde oogsten, gezonde mensen

En die volle smaak van een biodynamische tomaat of wortel, wie het kent, weet dat er geen vergelijking met tomaten uit de supermarkt mogelijk is. Daar wordt een mens gelukkig én dus gezond van 😊. Er is dus niet minder maar juist méér biologische landbouw nodig! Op De Wassende Maan, en samen met veel collega’s, blijven we er werk van maken!

Meer nieuws heet van de naald?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je krijgt het als eerste.