Gefermenteerde koolrabi
Gefermenteerde koolrabi heeft een typische friszure en aromatische smaak en een knapperige textuur. Heerlijk!
Gefermenteerde koolrabi
Boodschappenlijstje
- 0,5 l water
- 15 g zout
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl korianderzaad
- 3 cm verse gember, geschild en in plakjes
- 1-2 koolrabi’s, geschild en in staafjes
Bereiding
- Als je geen flessenwater gebruikt, kook je water dan en laat het helemaal afkoelen. Los het zout op in het water door goed te roeren.
- Spoel een schone glazen bokaal uit met heet water en zet hem omgekeerd op een schone keukenhanddoek.
- Doe de gember en de zaadjes in een vijzel en kneus ze enigszins.
- Leg dit kruidenmengsel op de bodem van je bokaal. Schik daarna de koolrabistaafjes in de bokaal en doe dat zo compact mogelijk, zodat de groenten ‘vast’ zitten. Zorg ervoor dat je bovenaan ongeveer 2 cm vrij houdt.
- Schenk de zoutoplossing over de koolrabi en laat een rand van 1 cm vrij. Als het goed is komt het water ongeveer 1 cm boven de koolrabi uit en blijven je groenten ‘vast’ zitten. Je hebt allicht niet al het water nodig.
- Het is belangrijk dat je groenten onder het vocht zitten, zodat je zeker geen rotting krijgt. Maar je moet je ook niet te druk maken als de groenten of kruiden toch wat beginnen te drijven. Toen ik de eerste keer wortelen fermenteerde, dreven er een paar stukjes aan het oppervlak. Ik duwde ze gewoon elke dag onder en na een poosje ‘zonken’ ze vanzelf weer.
- Sluit de bokaal goed af en laat hem op je aanrecht staan (niet in direct zonlicht). Open hem één keer per dag zodat het koolzuurgas kan ontsnappen. Het is leuk om te zien hoe het vocht in je bokaal begint te bruisen.
- Vanaf de derde dag begin je te proeven. Beslis zelf hoe ‘zuur’ je je groenten wilt. Vind je ze zuur genoeg? Zet de bokaal dan in de koelkast; daar vertraagt het fermentatieproces en blijven je groenten nog een hele tijd goed.
door De groene prinses