DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt

Boerenkool is een pittige wintergroente die goed combineert met hartige ingrediënten. Deze ovenschotel is daar een lekker voorbeeld van.

Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt

ingredients

Boodschappenlijstje

  • 500 gr boerenkool
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 125 gr spekblokjes
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 75 gr oude kaas
  • klont boter
  • scheutje olie
  • flinke scheut melk
  • 1 tl sambal oelek
  • snuf zout
  • peper
instructions

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
  2. Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Doe ze in de pan met een flinke laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar. Draai het vuur uit, giet het vocht af. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree. Voeg hier een flinke scheut melk aan toe, ongeveer 25 gram oude kaas, een beetje boter nog en breng op smaak met wat zout en peper.
  3. Schil en snipper de ui. Snij de rode peper in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna fijn. Maak de knoflook schoon.
  4. Verwarm de hapjespan op het vuur en voeg een beetje olie toe. Fruit hier de ui in aan, voeg de rode peper toe en daarna het gehakt. Bak dit gaar en pers de knoflook erbij uit. Roerbak dit even goed om en schep daarna het gehaktmengsel in een schaaltje.
  5. In dezelfde pan bak je daarna – zonder opnieuw olie toe te voegen – de spekblokjes uit. Voeg de boerenkool toe en laat iets slinken. Schep daarna de tomatenpuree en sambal oelek hierbij en roer goed door.
  6. Voeg het gehaktmengsel nog weer toe aan de pan met boerenkool en schep goed door elkaar.
  7. Schep de boerenkool met pittig gehakt in de ovenschaal. Daar bovenop schep je de aardappelpuree. Gebruik de bolle kant van een lepel om de bovenkant mooi glad te strijken. Bestrooi met de rest van de oude kaas.
  8. Schuif de ovenschotel boerenkool met pittig gehakt voor ongeveer 20 minuten in de warme oven. Zo kan de kaas goed smelten en krijgt de bovenkant van de ovenschotel een heerlijk goudbruin korstje.

 

door Mind your feed