Aardpeersoep met spinaziepesto
Deze aardpeersoep uit Ottonlenghi's NOPI: The Cookbook ziet er even goed uit als ze smaakt. Een indrukwekkende start van je feestdiner! De geroosterde hazelnoten werken samen met de spinazie en de pepertjes in de pesto om de smaak naar een hoger niveau te tillen.
Aardpeersoep met spinaziepesto
Boodschappenlijstje (voor 6 pers)
Voor de soep:
- 1 el olijfolie
- 30 g ongezouten boter
- 2 bananensjalotten, dun gesneden (100 g)
- 1 middelgrote prei, schoongemaakt, gehalveerd in de lengte en vervolgens dun gesneden, alleen het witte deel (120 g)
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1,2 kg aardperen, geschild en dun gesneden (1-2 mm dik)
- 250 ml droge witte wijn
- 500 ml volle melk
- 700 ml groentebouillon
- 10 g bieslook, fijngehakt, om te serveren
- Grof zeezout en zwarte peper
Voor de hazelnoot- en spinaziepesto:
- 50 g blanke hazelnoten
- 1 el hazelnootolie
- 2 el olijfolie, plus extra om te serveren
- 30 g babyspinazie
- 10 g dragon
- Fijn geraspte schil van 1 citroen
- 1 tl wittewijnazijn
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1-2 groene bird's-eye chilipepers, zonder zaadjes
Bereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor op 160°C (140°C heteluchtoven/gasstand 3).
Stap 2: Maak de pesto
Verspreid de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Hak grof en zet 30 g apart om te serveren. Doe de resterende 20 g in de kleine kom van een keukenmachine met de overige pesto-ingrediënten en 1/4 tl zout. Voeg 2½ el water toe en mix tot een gladde, vloeibare pasta. Zet apart tot gebruik.
Stap 3: Maak de soep
Verhit de olijfolie en boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten toe en bak 3 minuten, af en toe roerend. Voeg de prei, knoflook, 1½ tl zout en een flinke draai zwarte peper toe en bak nog 3-4 minuten, tot alles zacht is zonder te kleuren.
Voeg de aardperen toe en bak 12 minuten, af en toe roerend, tot ze beginnen te karameliseren en zacht worden. Schenk de witte wijn erbij, breng aan de kook en laat 3-4 minuten op middelhoog vuur sudderen, zodat het vocht met een kwart vermindert. Voeg de melk en bouillon toe en breng aan de kook. Schuim eventuele onzuiverheden van het oppervlak en zet het vuur lager. Laat 50 minuten zachtjes sudderen, af en toe roerend, tot de aardperen helemaal zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep in een blender tot een volledig gladde massa. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als de soep te dik is.
Stap 4: Serveer
Schep de soep in kommen en besprenkel met de hazelnoot- en spinaziepesto. Garneer met de bieslook, de achtergehouden hazelnoten en een extra drupje olie. Serveer direct.
Bron: Ottolenghi NOPI