DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Asperge vichyssoise-soep

Deze soep combineert prei, asperges en romige yoghurt met de zilte frisheid van zeekraal. Licht, verfijnd en perfect voor een koele lentesmaak.

ingredients

Boodschappenlijstje

  • 2 preien
  • 400 g asperges
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 20 g boter
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 tl suiker
  • zout en peper
  • 50 ml room
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 40 g zeekraal
  • ½ geraspte citroenschil
instructions

Bereiding

  1. Snijd het groene deel van de prei af en gooi dit weg. Snijd de prei in de lengte doormidden, was goed en snijd in dunne plakjes.
  2. Snijd de houtige onderkant van de asperges af en gooi deze weg. Snijd de asperges in stukjes van 2 cm en houd de topjes apart.
  3. Verhit de boter in een grote pan en bak de prei, aspergestukjes (zonder de topjes) en aardappel 4 minuten op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de groenten niet verkleuren.
  4. Voeg de groentebouillon, suiker en een beetje zout en peper toe (wees zuinig met zout, omdat de zeekraal later ook zout toevoegt). Breng aan de kook en laat 40 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  5. Voeg de aspergetips toe en kook nog 10 minuten.
  6. Pureer de soep tot een glad geheel. Roer de room en de helft van de Griekse yoghurt erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.
  7. Breng intussen een pan water aan de kook, blancheer de zeekraal 30 seconden, giet af en spoel af met koud water.
  8. Serveren: Schenk de gekoelde soep in kommen, voeg een lepel Griekse yoghurt toe en swirl met een satéprikker. Leg wat zeekraal in het midden van de soep en garneer met geraspte citroenschil.

Smakelijk!

Recept door Ottolenghi