Aubergine met tomaat uit de oven

ingrediënten

2 aubergines
smaakvolle tomaten in verschillende kleuren en maten
1 bolletje mozzarella of mozzarella cuccina
50 gram Parmezaanse kaas
200 ml room
handvol verse basilicum
snuifje gedroogde basilicum
2 teentjes look
60 ml olijfolie
vers gemalen zwarte peper

Bereiding
  1. Pers de teentjes look en meng ze met wat olijfolie en peper (ik gebruik geen zout)
  2. Was de aubergines en dep ze droog.  Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 5 mm.  Leg ze op een bord en bestrooi ze met grof zeezout.  Dek de aubergine plakken af met keukenpapier.  Laat ze een halfuurtje aan de kant staan.  Door het zout gaat het vocht uit de aubergines en zullen ze sneller garen en mooier grillen.
  3. Spoel de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in dunne plakjes.
  4. Verwijder met keukenpapier al het zout van de aubergines.  Wrijf ze in met de kruidige olijfolie. Ik gebruik hiervoor een keukenborsteltje. Verhit een grillpan (je kan dit natuurlijk ook op de BBQ doen) en grill de aubergines langs twee kanten. Wanneer de plakken te droog zouden worden, smeer ze dan extra in met de kruidige olie.
  5. Leg de gegrilde aubergines op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
  6. Verdeel de schijfjes tomaat op de gegrilde aubergines.  Omdat het oog ook wat wil, zijn de verschillende maten en verschillende kleuren tomaten wel leuk om te gebruiken.  Leg ze naast elkaar (niet op elkaar) en vul de gaatjes op met stukjes mozzarella.  Kruid het geheel met gedroogde basilicum en zet de plaat onder de grill.  Dit smakelijke gerechtje is klaar wanneer de kaas pruttelt.
  7. Maak ondertussen de Parmezaanse room.  Verwarm de room samen met wat geraspte Parmezaanse kaas tot de kaas gesmolten is en het mengsel dikker wordt.
  8. Haal de aubergines uit de oven en laat ze een heel klein beetje afkoelen.
  9. Serveer met een fris slaatje met rode ui en natuurlijk de Parmezaanse room.

 

door Mie en place