Beet Bourguignon (ode aan Julia Child)
Google je het Franse gerecht Bœuf Bourguignon, dan kom je Julia Child tegen. Geen idee wat de iconisch tv-chef avant la lettre van deze vegetarische variant zou vinden maar wij vinden 'm heerlijk! Een warme, rijke, wijnachtige stoofpot die maar één letter verwijderd is van het origineel: van 'beef' naar 'beet' (biet). Grote stukken champignons geven de stoofpot de juiste textuur en smaak.
Beet Bourguignon

Boodschappenlijstje (4 à 6 pers)
Voor de stoofpot:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gele ui, gehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 8 kleine bieten, geschild en in kwarten gesneden (Chioggia-bieten zijn mooi)
- 4 middelgrote wortels, in grove stukken gesneden
- 2 takjes tijm
- Zeezout en peper naar smaak
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 kopje rode wijn
- 2 kopjes groentebouillon
- 3 laurierblaadjes
- 2 theelepels arrowrootpoeder, opgelost in 2 eetlepels water (optioneel)
Voor de linzen:
- 2 kopjes Puy-linzen
- 4 kopjes water
- Een snufje zeezout
Voor de champignons en pareluien:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2-3 portobello-champignons
- 10 gewone champignons
- 10 kleine pareluien, geschild
- 80 g crème fraîche
- 1 tl mierikswortelpuree
- 30 g roomkaas
- 2 tl tomatenpuree
- 10 g peterselieblaadjes, fijngehakt
- 1 citroen, fijn geraspte schil (1 tl) en sap (1 tl)
- 1 tl rozenharissa
- Fleur de sel en zwarte peper
- 2 warmgerookte forel- (of zalm-)filets (160 g), zonder vel
- 1 el kappertjes, uitgelekt of afgespoeld, grof gehakt

Bereiding
De stoofpot bereiden:
- Verhit de olijfolie in een braadpan of een grote gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de bieten, wortels, tijm, zeezout en peper toe aan de pan en bak gedurende 5 minuten, af en toe roerend.
- Roer de tomatenpuree erdoor, voeg vervolgens de rode wijn, groentebouillon en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur 40 minuten sudderen.
- Bereid ondertussen de linzen, champignons en pareluien.
De Puy-linzen bereiden:
- Spoel de linzen onder stromend water.
- Breng het water aan de kook, voeg de linzen toe en zet het vuur laag. Laat 15 tot 20 minuten sudderen.
- Voeg tegen het einde van de kooktijd zout toe. Zet apart.
De champignons en pareluien bakken:
- Verhit de olijfolie in een pan.
- Zet het vuur laag en bak de portobello’s, champignons en pareluien al roerend tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
De stoofpot afmaken:
- Proef de stoofpot en voeg naar smaak extra wijn, bouillon of kruiden toe.
- Als je een dikkere stoofpot wilt, voeg dan het arrowrootmengsel toe (optioneel).
- Voeg de champignons en pareluien toe aan de stoofpot en laat nog 10 minuten sudderen.
- Serveren:
- Schep de stoofpot over een bord met linzen en garneer met verse tijm.
Bron: Green Kitchen Stories