DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Beet Bourguignon (ode aan Julia Child)

Google je het Franse gerecht Bœuf Bourguignon, dan kom je Julia Child tegen. Geen idee wat de iconisch tv-chef avant la lettre van deze vegetarische variant zou vinden maar wij vinden 'm heerlijk! Een warme, rijke, wijnachtige stoofpot die maar één letter verwijderd is van het origineel: van 'beef' naar 'beet' (biet). Grote stukken champignons geven de stoofpot de juiste textuur en smaak.

Beet Bourguignon

ingredients

Boodschappenlijstje (4 à 6 pers)

Voor de stoofpot:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gele ui, gehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 8 kleine bieten, geschild en in kwarten gesneden (Chioggia-bieten zijn mooi)
  • 4 middelgrote wortels, in grove stukken gesneden
  • 2 takjes tijm
  • Zeezout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kopje rode wijn
  • 2 kopjes groentebouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 theelepels arrowrootpoeder, opgelost in 2 eetlepels water (optioneel)

Voor de linzen:

  • 2 kopjes Puy-linzen
  • 4 kopjes water
  • Een snufje zeezout

Voor de champignons en pareluien:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 portobello-champignons
  • 10 gewone champignons
  • 10 kleine pareluien, geschild
  • 80 g crème fraîche
  • 1 tl mierikswortelpuree
  • 30 g roomkaas
  • 2 tl tomatenpuree
  • 10 g peterselieblaadjes, fijngehakt
  • 1 citroen, fijn geraspte schil (1 tl) en sap (1 tl)
  • 1 tl rozenharissa
  • Fleur de sel en zwarte peper
  • 2 warmgerookte forel- (of zalm-)filets (160 g), zonder vel
  • 1 el kappertjes, uitgelekt of afgespoeld, grof gehakt
instructions

Bereiding

De stoofpot bereiden:

  1. Verhit de olijfolie in een braadpan of een grote gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de bieten, wortels, tijm, zeezout en peper toe aan de pan en bak gedurende 5 minuten, af en toe roerend.
  3. Roer de tomatenpuree erdoor, voeg vervolgens de rode wijn, groentebouillon en laurierblaadjes toe. Laat op laag vuur 40 minuten sudderen.
  4. Bereid ondertussen de linzen, champignons en pareluien.

De Puy-linzen bereiden:

  1. Spoel de linzen onder stromend water.
  2. Breng het water aan de kook, voeg de linzen toe en zet het vuur laag. Laat 15 tot 20 minuten sudderen.
  3. Voeg tegen het einde van de kooktijd zout toe. Zet apart.

De champignons en pareluien bakken:

  1. Verhit de olijfolie in een pan.
  2. Zet het vuur laag en bak de portobello’s, champignons en pareluien al roerend tot ze zacht en goudbruin zijn.
  3. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

De stoofpot afmaken:

  1. Proef de stoofpot en voeg naar smaak extra wijn, bouillon of kruiden toe.
  2. Als je een dikkere stoofpot wilt, voeg dan het arrowrootmengsel toe (optioneel).
  3. Voeg de champignons en pareluien toe aan de stoofpot en laat nog 10 minuten sudderen.
  4. Serveren:
  5. Schep de stoofpot over een bord met linzen en garneer met verse tijm.

Bron: Green Kitchen Stories