Boerenkoolchips

ingrediënten
  •  +/- 250 gr. boerenkool aan het blad
  •  2 à 3 el. plantaardige olie
  •  zout en peper, naar smaak

 

 Zie ook de variaties in de bereidingswijze!

Bereiding
  1. Gebruik het liefst redelijk grote bladeren, omdat de boerenkool in de oven flink slinkt. Voor je het weet, krijg je kruimeltjes. Snijd het blad van de boerenkool aan beide kanten langs de dikke nerf weg en snijd het blad in stukken, net iets groter dan de happen die je straks wilt krijgen.
  2. Was het blad grondig en slinger droog in een slacentrifuge.
  3. Wacht tot de bladeren goed droog zijn, want anders krijg je pap-chips. Leg de stukjes daarom eerst nog even op een stuk keukenrol.
  4. Zet de oven aan op 140-150 graden. Doe een vel bakpapier op je bakblik(ken).
  5. Meng de overige ingrediënten door elkaar en giet het mengsel in een slakom. Hussel de blaadjes als sla even goed door de dressing en leg de blaadjes naast elkaar, zonder te overlappen, op één of twee bakblikken. Geef ze niet té veel dressing mee, daarvan blijven ze al gauw slap.
  6. Zet de koolchips in de oven en draai het bakblik na ongeveer 10 minuten om, zodat ze allemaal even veel warmte krijgen. Check vervolgens weer na ongeveer 7 – 10 minuten. Ze zijn klaar als ze knapperig en bros zijn. Het kan zijn, dat sommige chips al krokant zijn, en anderen niet. Verwijder dan de krokante chips en laat de rest nog een paar minuten nagaren.

 

Je hoeft het basisrecept niet te volgen, je kunt ook heerlijk variëren. Probeer onderstaande heerlijke variaties op boerenkoolchips.

Boerenkoolchips met een vleugje India

  • +/- 250 gr. boerenkool aan het blad, liefst redelijk grote bladeren
  • 1 el. pindakaas (met of zonder stukjes, naargelang smaak)
  • 3 el. plantaardige olie
  • 2 tl. kerriepoeder of Vadouvan
  • peper en zout, naar smaak

Volg de instructies zoals bij het basisrecept van boerenkoolchips en zorg bij het mengen van de overige ingrediënten, dat je blijft roeren totdat de pindakaas is opgelost.

Boerenkoolchips Japanse stijl

Deze boerenkoolchips zijn ook heel erg lekker. Omdat hier ook een zoete component bij zit – de gembersiroop – moet je zorgen dat je oven nog wat lager zet, tussen de 130 en 140 graden. Anders verbrandt de suiker en worden de chips bitter. De werkwijze is dezelfde als hierboven vermeld. De ingrediënten voor de dressing zijn alleen wat anders.

Voor de Japanse dressing:

  • 1 el. tahini
  • 1 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 1 el. gembersiroop
  • eventueel: 1 tl. Japanse specerijen shichimi togarashi

 

door Lekker Tafelen