Buffalo bloemkool dip
Deze dip is geïnspireerd op de klassieke Buffalo-wings. Het gerecht wordt volledig in één pan gemaakt — van het karamelliseren van de bloemkool tot het mengen van de romige, pittige sausbasis en het bakken van de royale laag kaas. Je kunt de pan direct op tafel zetten met je favoriete dips, en zien hoe het in een oogwenk verdwijnt. Klassieke gerechten worden vaak op een bepaalde manier gemaakt — en Buffalo-wings hebben ongetwijfeld een cultstatus! — maar wees niet bang om er af en toe mee te experimenteren. Zo ontstaan nieuwe klassiekers.
Buffalo bloemkool dip
Boodschappenlijstje
- 1 kleine bloemkool (ongeveer 700 gram), zonder kern en in kleine roosjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en zwarte peper
- 2 eetlepels ongezouten boter
- 120 ml Buffalo-style hot sauce
- 120 gram roomkaas, in stukjes gesneden en zacht gemaakt
- 60 ml zure room
- 55 gr vers geraspte Cheddar
- 30 gr verkruimelde blauwe kaas
- 1½ theelepel fijngesneden bieslook of lente-ui, of naar smaak
- Selderijsticks, wortelsticks, brood, chips of tortillachips, om te serveren
Bereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Meng in een gietijzeren koekenpan of een ovenbestendige pan de bloemkool met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat op hoog vuur stomen op het fornuis gedurende 5 minuten.
Stap 2
Verwijder het deksel en kook verder, af en toe roerend, totdat de bloemkool gaar is en hier en daar gekarameliseerd, ongeveer 10 minuten.
Stap 3
Roer de boter erdoor. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de hot sauce toe en laat je het geheel sudderen totdat de saus is gehalveerd, ongeveer 3 minuten.
Stap 4
Zet het vuur uit en roer de roomkaas en zure room erdoor tot alles goed gemengd is. Strooi de Cheddar eroverheen.
Stap 5
Bak het gerecht in de oven totdat het langs de randen bubbelt en de kaas is gesmolten, ongeveer 10 minuten. Als je een gebruinde bovenkant wilt, plaats je het gerecht 1 tot 2 minuten onder de grill.
Stap 6
Bestrooi direct met de blauwe kaas en bieslook. Serveer met groenten, brood of chips om in te dippen.
Recept door Romulo Yanes