Chop choy met paksoi, sperziebonen en sojascheuten

ingrediënten
  • 130 g volkoren basmatirijst
  • 70 g sojascheuten (taugé)
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g (gekruide) tofu
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 paksoi (of Chinese kool)
  • 15 g sesamzaad
  • 2 el bakolie
  • 2 el sojasaus
  • zout en (chili)peper naar smaak
Bereiding
  1. Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Kook in 12 minuten gaar. Was de taugé in een zeef onder de kraan. Blancheer de taugé door het water van de rijst erover af te gieten. Spoel daarna direct af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt. Zet de rijst afgedekt opzij.
  2. Breng water aan de kook voor de sperziebonen. Was de sperziebonen, snijd de puntjes ervan af en snijd of breek doormidden. Kook voor ongeveer 5 minuten. Giet daarna het water af.
  3. Laat intussen de tofu uitlekken en dep eventueel droog. Snijd de tofu in blokjes. Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de rode peper in flinterdunne ringetjes (houd van je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes).
  4. Verhit bakolie in een wok of koekenpan en fruit de knoflook en peper, samen met de helft van de sojasaus. Voeg na 1 minuut de tofu toe en roerbak 5 minuten. Schep de tofu uit de pan en zet apart.
  5. Roerbak de witte stengels van de paksoi, sperziebonen en rest van de sojasaus 2 minuten in dezelfde pan. Zet het vuur laag en voeg het groene blad van de paksoi toe. Laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen. Schep de tofu en taugé bij de groenten en verwarm kort mee. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en (chili)peper.
  6. Serveer de chop choy met de volkoren basmatirijst en strooi de sesamzaadjes erover.

 

door EVA vzw