Forel met witloof

ingrediënten
  • 1 kg forel
  • 750 g witloof
  • 200 g gerookt spek
  • 150 g boter
  • 1 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 3 sjalotten
Bereiding
  1. Smelt 100 g boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder ze te laten bruinen.
  2. Verwijder van de witloof de buitenste bladeren en het bittere hart.
  3. Leg de witloof in de kookpan en kruid met peper en een beetje zout.
  4. Voeg er de in blokjes gesneden gerookt spek aan toe, ze de deksel op de pan en laat alles 25 minuten sudderen op een zacht vuur.
  5. Ondertussen nemen we een andere grote pan en daarin laten we de rest van de boter (50 g) smelten tot er schuim gevormd wordt.
  6. Leg de forellen erin en laat ze 5'minuten aan elke kant bakken, kruiden met peper en zout.
  7. Leg de gebakken forellen in een schotel en houd ze warm in de oven.
  8. Het braadvocht deglaceren met de witte wijn (goed roeren terwijl het mengsel aan de kook komt).
  9. Laat 1 minuut doorkoken op een hevig vuur zodat de wijn kan verdampen.
  10. Eventueel de saus bij kruiden en roer er vervolgens de room door.
  11. Opnieuw eventjes laten koken om te laten indikken.
  12. Zet het vuur heel laag en laat nog even staan zodat de saus warm blijft zonder te koken.
  13. Schik de forellen op een schotel en schik het witloof er rond, bedekken met de dobbelsteentjes spek en overgieten met de saus.
  14. Serveren met gekookte aardappelen.