Gegrilde rode kool met gorgonzola
De kool wordt urenlang gebakken en vervolgens gegrild met kaas tot alles intens zacht en verleidelijk romig is. Je kunt de kool een dag van tevoren stoven en vervolgens afwerken onder de grill vlak voor het serveren.
Gegrilde rode kool met gorgonzola en druiven
Boodschappenlijstje (6 pers)
- 1 kleine rode kool (1,1 kg), in de lengte in 6 parten gesneden (met de steel intact om ze bijeen te houden)
- 300 g rode druiven
- 50 g zachte donkere basterdsuiker
- 300 ml groentebouillon
- 1 el rodewijnazijn
- 2 tl jeneverbessen, geplet in een vijzel
- 40 g ongezouten boter, gesmolten
- zout en zwarte peper
- 60 g gorgonzola, in stukjes van 1-2 cm gescheurd
- 2 tl tijmblaadjes
- 200 g zure room
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C (of gasstand 3).
- Leg de koolparten en 200 g druiven knus naast elkaar in een diepe ovenschaal van 20 cm x 30 cm.
- Meng in een middelgrote kom de suiker, bouillon, azijn, jeneverbes, boter, ¾ theelepel zout en een royale draai peper. Giet dit mengsel over de koolparten zodat ze goed bedekt zijn. Dek de schaal stevig af met aluminiumfolie.
- Bak de kool 2½ tot 3 uur (afhankelijk van de grootte van de kool), en bedruip af en toe, totdat de kool volledig zacht is.
- Haal uit de oven, plaats de koolparten en gekookte druiven op een bord en giet de vloeistof door een zeef in een kleine steelpan. Je zou 150-200 ml vocht moeten overhouden.
- Laat inkoken op hoog vuur, onder regelmatig roeren, tot er ongeveer 50 ml dikke saus overblijft.
- Zet de grill op de hoogste stand en plaats een ovenrek in het midden van de oven. Schik de koolparten en gekookte druiven op een bakplaat, voeg de overige 100 g druiven toe en verdeel de gorgonzola tussen de koolparten.
- Grill 6-7 minuten, tot de kool begint te karamelliseren, de druiven licht verschroeien en de kaas gesmolten is. Als de kool begint te verbranden, verlaag dan de temperatuur van de grill.
- Serveer door 2 theelepels van de ingedikte siroop over elke koolpartij te druppelen. Bestrooi met tijm en schep de zure room eroverheen, of serveer deze ernaast.
Bron: Ottolenghi