DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Gegrilde zoete aardappel met hotsauce en pompoen pitten

Deze pittige, gegrilde zoete aardappel is een heerlijke combinatie van zoet en kruidig, perfect aangevuld met krokante pompoenpitten. Het gerecht is eenvoudig te maken, maar biedt een rijke smaak die zowel als bijgerecht als hoofdgerecht kan dienen

ingredients

Ingrediënten

VOOR DE ZOETE AARDAPPELEN

  • Zout
  • 1 kg zoete aardappelen, ongeschilt, in de lengte doormidden gesneden, daarna elke helft schuin in kwarten gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie

VOOR DE BIESLOOK- ZURE ROOM

  • 300 g zure room
  • 25 g bieslook
  • 1½ theelepel limoensap

VOOR DE HOT SAUCE BOTE

  • 100 g ongezouten boter
  • 3 kleine teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • ½ theelepel kaneel
  • 80 ml hot sauce naar keuze
  • 30 ml ahornsiroop
  • 1½ eetlepel limoensap
instructions

Bereiding

  1. Koken van de zoete aardappelen:
    Breng 2 liter water met 3 eetlepels zout aan de kook in een grote pan. Voeg de zoete aardappelen toe, zet het vuur lager naar medium-high en laat 20-25 minuten zachtjes koken, totdat ze gaar zijn maar nog wel hun vorm behouden. Controleer met een klein scherp mesje of ze zacht zijn, maar voorkom dat ze uit elkaar vallen. Giet af en doe de aardappelen in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en hussel ze voorzichtig door, zodat ze goed bedekt zijn maar niet te zacht worden.
  2. Bieslook-zure room maken:
    Doe 100 g zure room in een klein bakje van een keukenmachine, voeg de bieslook, limoensap en ½ theelepel zout toe. Mix tot een gladde massa. Doe het in een kom en meng de overige 200 g zure room erdoor. Zet in de koelkast tot het tijd is om te serveren.
  3. Hot sauce boter maken:
    Doe de boter, knoflook en tomatenpuree in een klein pannetje op medium vuur en laat 5 minuten koken, totdat de knoflook geurig is en de boter borrelt. Haal van het vuur en voeg de kaneel toe. Roer goed door totdat het mengsel glad is. Voeg de hot sauce, ahornsiroop, limoensap en ½ theelepel zout toe en zet opzij.
  4. Grillen van de zoete aardappelen:
    Verhit een grillpan op medium-high. Wanneer de pan goed heet is, grill je de zoete aardappelen in porties 2-3 minuten aan elke kant, inclusief de schil, totdat er donkere grillstrepen verschijnen. Doe de gegrilde aardappelen in een grote kom en herhaal met de rest van de aardappelen.
  5. Afwerking:
    Zet de boter met hot sauce weer op laag vuur en laat zachtjes borrelen. Giet de boter over de gegrilde zoete aardappelen en hussel voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
  6. Serveren:
    Schep de helft van de bieslook-zure room op een grote serveerschaal. Leg de gegrilde zoete aardappelen er bovenop. Lepel er royaal hot sauce boter over en bestrooi met een kwart van de pompoenpitten en de gehakte bieslook. Serveer warm met de resterende zure room, pompoenpitten en limoenschijfjes aan de zijkant zodat iedereen zich kan bedienen.

Smakelijk!

Recept door Ottolenghi