Gepofte knolselder met venkel en gehakt-couscousballetjes

Dit gerecht draait helemaal rond de magie van traag garen: een knolselder die uren in de oven staat tot hij boterzacht en vol smaak is. Daarbij komen kruidige gehaktballetjes met couscous, pompoenpitten en verse kruiden, en geroosterde venkel die alles een frisse, anijsachtige toets geeft. Het resultaat? Een bord dat rijk, verwarmend en toch verfijnd aanvoelt

Gepofte knolselder met venkel en gehakt-couscousballetjes

ingredients

Boodschappenlijstje

  • 1 knolselder
  • 4 venkelknollen
  • 1 rode ajuin
  • 1 bol look
  • 5 g tijm
  • olijfolie
  • 2 el grof zeezout
  • 600 g gemengd gehakt
  • 60 g couscous
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 g verse peterselie
  • 10 g verse tijm
  • 40 g pompoenpitten
  • 2 eidooiers
  • groentebouillon
  • 60 g paneermeel
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl komijnpoeder
  • peper en zout
instructions

Bereiding

  1. Verwarm de oven tot 190°C. Leg de knolselder op een bak- plaat, wrijf hem in met olijfolie en grof zeezout en rooster hem 2.30 uur in de oven.
  2. Bereid de gehaktballetjes. Gaar de couscous in de groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel en snipper de knoflook. Spoel de verse groene kruiden en snipper fijn. Meng het gehakt met de couscous, de knoflook, de groene kruiden, het koriander- en komijnpoeder, de pompoenpitten en het paneermeel. Voeg de eidooiers toe en kneed door. Kruid met peper en zout en rol er balletjes van.
  3. Maak de venkelknollen schoon en snij ze in plakjes van 4 mm dik. Snij de bol knoflook doormidden. Schik de plakjes venkel en de balletjes een half uur voor het einde van de gaartijd van de knolselder op de bakplaat, samen met de gehalveerde bol knoflook en de tijm. Besprenkel met olijfolie en zet weer in de oven.
  4. Haal uit de oven, snij de gepofte knolselder in parten en serveer meteen.

 

door Libelle Lekker