Geroosterde pompoen met chiliyoghurt
Een van de eenvoudigste recepten uit Ottolenghi's Plenty More: geroosterde pompoen, chiliyoghurt en een verse kruiden-dressing vormen een kleurrijk vegetarisch gerecht.
Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus
Boodschappenlijstje (6 pers)
- 1 kleine pompoen of een grote flespompoen (totaal 1,4 kg)
- 1 tl gemalen kaneel
- 90 ml olijfolie
- 50 g koriander, blaadjes en stelen, plus extra blaadjes ter garnering
- 1 kleine teen knoflook, geperst
- 20 g pompoenpitten
- 200 g Griekse yoghurt
- 1½ tl Sriracha (of een andere hartige chilisaus)
- zout en zwarte peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht / gasstand 7).
- Snijd de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaden en gooi deze weg. Snijd de pompoen vervolgens in partjes van 2 cm dik en ongeveer 7 cm lang, met de schil eraan. Doe de partjes in een grote kom met de kaneel, 2 eetlepels olijfolie, ¾ theelepel zout en een flinke draai peper. Meng goed, zodat de pompoen gelijkmatig bedekt is.
- Rooster de pompoen: Leg de pompoenpartjes met de schil naar beneden op twee bakplaten en rooster ze 35-40 minuten in de oven, totdat ze zacht zijn en beginnen te kleuren aan de bovenkant. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Maak de kruidenpasta: Doe de koriander, knoflook, de resterende 4 eetlepels olijfolie en een royale snuf zout in een kleine keukenmachine. Maal tot een fijne pasta en zet apart.
- Rooster de pompoenpitten: Verlaag de oventemperatuur naar 180°C (160°C hetelucht / gasstand 4). Leg de pompoenpitten op een bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven. De schil zal openbarsten en de pitten worden licht en krokant. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Serveren: Meng de yoghurt en Sriracha tot een swirl. Leg de pompoenpartjes op een schaal, besprenkel met de pittige yoghurtsaus en vervolgens de kruidenpasta (je kunt deze ook samen swirlen als je dat wilt). Bestrooi met de geroosterde pompoenpitten en garneer met extra korianderblaadjes. Serveer direct.
Bron: Ottolenghi