Giuliana’s recept voor ribollita

ingrediënten
  • 12 eetlepels extra vergine olijfolie 
  • salie 
  • 2 grote uien 
  • 4 teentjes knoflook 
  • 3-4 wortels
  •  2-3 stengels bleekselderij 
  • 2 kruimige aardappels
  •  ½ savooiekool 
  • 1 palmkool (eventueel te vervangen door boerenkool) 
  • 200 g gedroogde (cannellini)bonen 
  • ½ liter groentebouillon (van een blokje) 
  • 500 g gepelde tomaten 
  • ½ kg traditioneel witbrood (als het kan zoutloos, net als in Toscane) 
  • zout en peper
Bereiding
  1. Week de bonen tenminste 12 uur in koud water en kook ze vervolgens in ongeveer één tot anderhalf uur (proef tussendoor voor de exacte kooktijd) met twee gepelde teentjes knoflook, wat salie, 2 eetlepels olijfolie en een beetje grof zout. 
  2. Fruit in de rest van de olijfolie eerst zachtjes de goed fijngehakte ui en knoflook, voeg vervolgens beetje bij beetje alle in stukjes gesneden groenten, de helft van de bonen, gezeefd met de groentemolen (samen met hun kookvocht), en de gepelde tomaten met al hun vocht toe. 
  3. Voeg groentebouillon toe totdat alle groenten bedekt zijn en laat een uur tot anderhalf uur op laag vuur koken.
  4. Voeg halverwege de kooktijd zout en peper naar smaak toe. 
  5. Leg in een grote soepterrine een laag dunne sneetjes brood, giet er enkele pollepels soep over, bedek met een andere laag brood, giet er weer soep over en ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. 
  6. Laat de broodsoep een uurtje staan alvorens te serveren. 

 

door ciao tutti