Grieks pan-brood met mizuna
Panbrood, of skillet-pie, is een heerlijk gerecht dat je makkelijk in een gietijzeren pan kunt maken. Deze platte taartjes, gevuld met feta en kruiden, krijgen een goudbruine, krokante korst door het grillen op de pan.
Ingrediënten
Voor het Filodeeg
- 375 gram (3 kopjes) bloem
- 1 theelepel zeezout
- 60 ml (¼ kopje) olijfolie
- 1,5 eetlepel witte wijnazijn
- Maïzena of rijstmeel, voor het bestrooien
Voor de Vulling
- 225 gram (8 oz) spinazie of mizuna
- 30 gram (1 kopje) gehakte peterselie
- 15 gram (½ kopje) fijngehakte verse dille
- 1 theelepel gedroogde Griekse oregano
- Zout en peper naar smaak
- Maras-peper of crushed red pepper
- 120 gram (1 kopje) verkruimelde fetakaas
- Olijfolie, voor het bestrijken
Bereiding
- Stap 1 – Maak het filo-deeg:
Meng bloem en zout in de kom van een standmixer met deeghaken. Voeg olijfolie, azijn en 120 ml koud water toe. Meng op middelhoog tempo gedurende ongeveer 5 minuten tot een glad, zacht deeg. Als het deeg te droog lijkt, voeg dan tot 3 eetlepels extra water toe. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 15 minuten rusten. - Stap 2 – Maak de vulling:
Blancheer de groenten 30 seconden in kokend, gezouten water. Giet af, spoel ze af met koud water, knijp ze uit en hak ze fijn. Meng in een klein kommetje de gehakte groenten, peterselie, dille, oregano, zwarte peper naar smaak, een snufje gemalen chilipoeder en de feta. Meng goed met een vork. - Stap 3 – Rol het deeg uit:
Kneed het deeg kort door en verdeel het in 6 stukken. Bestuif het deeg met maïzena of rijstmeel en rol elk stuk zo dun mogelijk uit, tot een diameter van 40 cm. Je kunt ook een pastamachine gebruiken om het deeg tot de dunste stand uit te rollen. Snijd elke cirkel doormidden en bestuif de stukken opnieuw met maïzena of rijstmeel en stapel ze opzij. - Stap 4 – Stel de taartjes samen:
Verhit een grillpan of gietijzeren pan op middelhoog vuur. Leg een vel filodeeg op een werkvlak en bestrijk het met olijfolie. Bedek de helft van het vel met de vulling, gebruik 3 tot 4 eetlepels vulling per taartje. Vouw de andere helft erover en druk de randen goed aan om het taartje te sluiten. Het zal een ruwe, zeer platte driehoekige vorm hebben. - Stap 5 – Bak de taartjes:
Bestrijk beide buitenkanten van het taartje met olijfolie en leg het voorzichtig op de grill. Bak het taartje 3 tot 4 minuten, totdat het goudbruin en krokant is (verlaag de hitte indien nodig). Draai het taartje om en bak de andere kant 3 tot 4 minuten totdat het goudbruin en krokant is. Haal het taartje uit de pan en serveer warm. Snijd in kleinere stukken indien gewenst. Herhaal met de resterende ingrediënten.
Recept door NYCTcooking