Groene curry met tofu satés

ingrediënten

voor de tofusatés:

250 g stevige tofu
zo’n 1,5 cm verse gember
1 grote teen knoflook, geperst
1 tl honing (of rijst- of agavesiroop, als je het veganistisch wenst te houden)
1 el olijfolie
1 el sojasaus (of tamari)

voor de curry:

2 tl olijfolie
250 champignons, schoongeborsteld en in plakjes
6 bladeren Chinese kool, in dikke reepjes
1 broccoli, in roosjes
100 g peultjes
1 grote teen knoflook, in plakjes
3 dikke lente-uitjes
een grote handvol verse koriander, de blaadjes en de steeltjes
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
150 ml kokosmelk
250 ml kokend water
2 à 3 el groene curry pasta, naar smaak
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding
  1. Haal zoveel mogelijk vocht uit de tofu, zo neemt hij de smaken van de marinade beter op. Doe dit als volgt: leg enkele velletjes keukenpapier op een bord, plaats hier het blok tofu op en leg er een snijplank bovenop. Stapel iets zwaars op de snijplank, zoals enkele extra houten snijplanken, een zware pan, een zak bloem… en zet opzij. (Gebruik bij voorkeur iets niet breekbaars, want de toren is door de zachtheid van de tofu niet super stabiel.)
  2. Maak intussen de marinade: schil de gember en rasp hem boven een brede, ondiepe kom of een soepbord. Zorg ervoor dat je al het raspsel opvangt en knijp het overgebleven, vezelige gedeelte voor je het weggooit uit om resterend sap los te maken. In totaal heb je zo’n 1 ½ theelepel verse gember nodig. Vermeng de gember met de geperste knoflook, honing, olijfolie en sojasaus.
  3. Snijd de tofu in blokjes. Wrijf deze één voor één met één zijde in de marinade en draai ze vervolgens meteen om, zodat ook de andere zijde de marinade kan opnemen. Zet opzij en bereid intussen alle groenten voor. Snijd de champignons in plakjes, de Chinese kool in reepjes en de broccoli in roosjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes en 2 lente-uitjes in dikke ringen. Hak de koriandersteeltjes en de chilipeper fijn.
  4. Verhit de olijfolie in een kookpot. Roerbak de champignons en de plakjes knoflook zo’n 5 minuten. Voeg de Chinese kool toe en stoof ook deze zo’n 2 minuten mee. Klop intussen de kokosmelk los met de currypasta.
  5. Voeg de broccoli, peultjes, koriandersteeltjes, de 2 lente-uitjes, kokosmelk met currypasta, het kokende water en de helft van de chilipeper toe aan de pot en schep alles goed om. Breng aan de kook en laat 4 minuten koken. Breng eventueel verder op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  6. Bak intussen de blokjes tofu aan beide kanten enkele minuten in een hete pan met anti-aanbaklaag. (Je hoeft in principe geen extra vetstof te gebruiken, vermits er reeds olijfolie in de marinade zit.) Zorg ervoor dat alle marinade over te tofu verdeeld is tijdens het bakken, want deze geeft extra veel smaak!
  7. Snijd het overgebleven lente-uitje in fijne ringetjes en scheur de korianderblaadjes in stukken.
  8. Verdeel de groenten en de currysaus over 2 diepe borden. Strooi hier wat lente-ui, chilipeper en koriander overheen en werk af met de (al dan niet aan een stokje geregen) tofu blokjes.

 

door Karola's kitchen