Risotto met groenlof en balsamico
Groenlof behoort tot dezelfde familie als witlof, roodlof en andijvie. Deze bladgroente heeft dan ook, vergelijkbaar met zijn verwanten, een licht bittere smaak. Groenlof is veelzijdig in de keuken en kan zowel rauw in salades als gestoofd in warme gerechten worden gebruikt.
Risotto met groenlof en balsamico

Boodschappenlijstje
- 1 stuk groenlof
- 1 stuk ui
- 3 teentjes knoflook
- 40 gram roomboter
- 400 gram risotto rijst
- 1 liter groentebouillon
- 250 ml witte wijn
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 ml balsamico

Bereiding
- Begin met het wassen van de groenlof en snijd deze in dunne reepjes. Verwarm de bouillon zachtjes op een laag vuur. Hak de ui en knoflook fijn. Zet een pan met een dikke bodem op laag vuur en smelt de roomboter. Fruit de ui zachtjes tot deze glazig is, en voeg dan de knoflook toe.
- Roer de risottorijst door de ui en knoflook, zodat de rijstkorrels een glanzend laagje krijgen. Giet langzaam de witte wijn erbij, steeds al roerend, tot deze door de rijst is opgenomen. Voeg vervolgens een soeplepel bouillon toe en blijf roeren. Zodra de bouillon is opgenomen, voeg je opnieuw een lepel bouillon toe. Herhaal dit proces terwijl je regelmatig proeft, tot de rijst bijna gaar is.
- Op dit punt voeg je de gesneden groenlof toe en meng je deze goed door de risotto. Blijf bouillon toevoegen en roer tot de risotto perfect gaar is. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. Serveer de risotto en werk af met wat strepen balsamico cremaceto en de rest van de Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak extra balsamico toe.
- Eet smakelijk!