Hartige taart met butternut, prei en za'atar
Recept à la Ottolenghi. Een smaakvolle herfsttaart met de rijke smaken van geroosterde butternutpompoen, gekarameliseerde prei en het kruidige za'atar, perfect voor een gezellige maaltijd. Ideaal om een dag van tevoren te maken, zodat de taart de tijd krijgt om goed op te stijven in de koelkast voordat je hem bakt. Je kunt de taart ook volledig bakken en later opwarmen; verwarm hem dan 20 minuten op 175°C voordat je hem serveert.
Hartige taart met butternut, prei en za'atar
Boodschappenlijstje
- 1 grote butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 preien, in ringen gesneden
- 1 eetlepel za'atar (een kruidenmengsel van tijm, oregano, sumak, sesamzaad en zout)
- 1 vel bladerdeeg
- 150 g feta, verkruimeld
- 2 grote eieren
- 200 ml crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de butternutpompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Rooster de pompoen ongeveer 25-30 minuten tot deze zacht en goudbruin is.
- Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei toe en bak deze 10-15 minuten tot de prei gekarameliseerd en zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart om iets af te koelen.
- Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik een paar gaatjes in de bodem met een vork. Zet de taartbodem 10 minuten in de oven om licht voor te bakken, totdat het deeg net begint te kleuren.
- Meng de eieren met de crème fraîche in een kom. Voeg de feta, geroosterde pompoen, gekarameliseerde prei en za'atar toe. Roer alles goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Vul de taartvorm met het mengsel van pompoen en prei. Zet de taart nog eens 25-30 minuten in de oven, tot de vulling stevig en goudbruin is.
- Serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel met een frisse salade van rucola of veldsla.
Smakelijk!
door Ottolenghi