Kruidige quinoa met geroosterde paarse bloemkool

ingrediënten
  • 1 paarse bloemkool
  • 1 romanesco
  • 1 citroen
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • klein bosje tijm
  • 4 el. olijfolie
  • 3 rode uien, gesnipperd
  • 1 tl. donkere basterdsuiker
  • 200 g quinoa, goed afgespoeld en uitgelekt
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 el. geschaafde amandelen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verdeel de bloemkool en romanesco in roosjes. Bewaar een paar van de kleinere, malse blaadjes om ze rauw aan het gerecht toe te kunnen voegen, snijd de grotere bladeren los om ze samen met de roosjes te kunnen roosteren; laat de overige blaadjes gewoon aan de roosjes vast zitten.
  3. Was de roosjes en de losse grote bladeren. Verdeel de groenten, met het aanhangende water, over een met bakpapier beklede bakplaat (gebruik twee bakplaten als dit beter past). Meng de helft van de takjes tijm erdoor, knijp een halve citroen erover uit en bestrooi met zout en peper. Dek de groenten af met aluminiumfolie en zet ze 20 minuten in de oven.
  4. Verhit intussen 1 eetlepel van de olijfolie in een kookpan met een zware bodem. Voeg de uien toe en bak ze 10 minuten op een laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg dan de suiker toe en bak de uien al roerend in 5 minuten lichtbruin. Voeg een tweede eetlepel van de olie toe, zet het vuur hoog en giet de quinoa in de pan. Bak deze een minuutje mee en voeg dan de bouillon en de overige takjes tijm toe. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de quinoa 15 minuten zachtjes koken tot de bouillon geabsorbeerd is en de quinoa gaar is.
  5. Pers de tweede helft van de citroen uit en meng het sap met de laatste twee eetlepels olijfolie. Als de 20 minuten oventijd voorbij zijn, verwijder dan het aluminiumfolie. Bestrijk de bloemkool roosjes met het citroenmengsel en zet ze onafgedekt nog 5-10 minuten in de oven, tot ze beetgaar en gekaramelliseerd zijn.
  6. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin.
  7. Verdeel de quinoa over vier kommen. Bedek hem met de bloemkool roosjes, de geroosterde bladeren en het amandelschaafsel. Bestrooi met wat zeezout en serveer met de rauwe bloemkool blaadjes.

 

door Berries and Lime