Kruidige vegan speculaas
Speculaas roept meteen beelden op van gezelligheid en warmte. Met een geurige mix van kardemom, kaneel en andere specerijen kan het ook moeilijk anders! Wist je dat traditionele speculoos enkel kaneel bevat? Geen zorgen, deze versie geeft er een extra kruidige draai aan. Perfect bij de koffie (niet voor niets wordt speculaas in het Engels biscoff genoemd, een samentrekking van biscuit + coffee), in schoentjes op 6 december, of als origineel eindejaarscadeau. Vul een glazen bokaal met zelfgebakken koekjes, en je ziet gegarandeerd een glimlach verschijnen.
Kruidige vegan speculaas
Boodschappenlijstje
- 1 eetlepel chiazaad
- 45 ml water
- 100 g bruine suiker of palmsuiker
- 90 g vegan boter of kokosolie
- 200 g bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel kardemom
- 1/4 theelepel zout
- Optioneel: geschaafde amandelen
Bereiding
- Meng het chiazaad met het water en laat het mengsel tien minuten rusten, zodat het een gel-achtige structuur krijgt.
- Klop intussen de suiker samen met de vegan boter of kokosolie tot een romig mengsel.
- Voeg het chia-mengsel toe en meng goed.
- Zeef de bloem en voeg het samen met het bakpoeder, de specerijen en het zout toe aan het beslag. Kneed alles tot een stevig deeg.
- Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm en steek koekjes uit in je favoriete vormen.
- Leg de koekjes op de bakplaat, met voldoende ruimte ertussen. Strooi er desgewenst wat geschaafde amandelen overheen.
- Bak de koekjes 12-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze serveert.
Smakelijks!
door Plantbased