Lamsrib met raapjes en cider

ingrediënten
  • 2 lams ribben (elk van 4 ribbetjes)
  • 200 g lams gehakt
  • 4 raapjes
  • 1 glas cidre bouché
  • 1 lepel boter
  • salie
  • een scheut olie
  • 1 dl lams fond
  • peper en zout
  • mirepoix (mengsel van fijngesneden soepgroenten met laurier, peperkorrels, kruidnagel, tijm en rozemarijn)
Bereiding
  1. Kruid lams ribbetjes met peper en zout en bak het aan in een beetje olie, samen met de mirepoix.
  2. Voeg boter toe en bak het vlees verder af in 10 minuten in een oven van 180°C.
  3. Zet na deze 10 minuten de oven op 80°C en laat het vlees 10 minuten rusten.
  4. Breng het lams gehakt op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Schil de raapjes, snijd ze in plakken en steek de plakken uit tot even grote rondjes.
  6. Bouw 4 torentjes van afwisselend raap en gehakt (dit gaat gemakkelijk in een ringvorm).
  7. Stoom de torentjes gaar in een stoompan of steamer.
  8. Haal de braadslee uit de oven, neem het vlees eruit en verhit het braadvocht.
  9. Blus de pan met cider en lams fond en laat de saus even doorkoken terwijl u het aanbaksel los roert.
  10. Zeef de saus en werk ze af met enkele klontjes boter.
  11. Versnijd het lam.
  12. Schik op elk voorverwarmd bord twee lams ribbetjes naast het torentje van raap en gehakt.
  13. Nappeer er de saus over.

 

door Guy V.C. van 't Laurierblad