Ottolenghi's braadkip met Za'atar en sumac
Deze geroosterde kip met za'atar, sumak en citroen brengt warmte en diepe smaken op je bord. Perfect voor frisse herfst- en winterdagen, met een balans tussen kruidig, fris en hartig.

Boodschappenlijstje
- 8 kippenbotjes met vel en bot, overtollig vet en losse huid verwijderd
- 2 rode uien, dun gesneden
- 1 citroen, dun gesneden
- 2 grote teentjes knoflook, geplet
- 5 el olijfolie, verdeeld
- 2 el za'atar, plus extra naar smaak
- 1 el sumak
- 1 tl gemalen kaneel
- 250 ml kippenbouillon
- 1 ½ tl zout, plus extra naar smaak
- ½ tl versgemalen zwarte peper, plus extra naar smaak
Voor de topping:
- ⅓ kopje pijnboompitten, geroosterd (zie instructies hieronder)
- ¼ kopje gehakte platte peterselie

Bereiding
- Marineren:
- Meng in een grote kom de kip, uien, citroen, knoflook, 4 eetlepels olijfolie, kruiden, bouillon, zout en peper.
- Laat minstens 3 uur of een nacht marineren in de koelkast.
2. Oven voorverwarmen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
3. Kip roosteren:
- Leg de kip en marinade in een ovenschaal, zorg dat de stukken plat liggen met wat ruimte ertussen.
- Kip moet met de velkant naar boven liggen.
- Rooster 35-40 minuten tot de kip net gaar is.
- Voor een krokanter vel: zet de oven op grillstand voor de laatste minuten en controleer elke minuut.
4. Pijnboompitten roosteren:
- Bekleed een bord met keukenpapier.
- Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur.
- Voeg de pijnboompitten toe en roer constant tot ze goudbruin zijn.
- Laat uitlekken op het keukenpapier.
5. Serveren:
- Leg de kip, uien en citroenen op een serveerschaal.
- Giet het bakvocht over de kip.
- Bestrooi met extra za'atar (optioneel), gehakte peterselie en geroosterde pijnboompitten.
Smakelijk!
Recept door Ottolenghi