DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Panna cotta van geitenkaas met rode biet

Combineer panna cotta met geitenkaas en rode biet om er een heerlijke vegetarisch voorgerecht mee op tafel te toveren.

Panna cotta van geitenkaas met salade van rode biet en waterkers

ingredients

Boodschappenlijstje (4 pers)

  • 1 fles rode wijn
  • 0,75 l water
  • 0,15 l rode wijnazijn
  • 2 steranijs
  • laurier
  • tijm
  • zout
  • 1 el roze peper
  • 4 rode bieten
  • 2 sjalotten
  • handvol augurk
  • 1 bosje peterselie
  • 2 tl kappertjes
  • 1 scheutje Tabasco
  • 1 scheutje Worcestershire saus
  • frambozenazijn
  • olijfolie
  • 4 blaadjes gelatine (of Agar agar)
  • 0,1 l room
  • 200 g geitenkaas
  • 0,1 l yoghurt
  • 1 tl mierikswortel pasta
  • peper
  • 1 bosje waterkers
  • 6 walnoten
instructions

Bereiding

De salade van rode biet

  1. Breng de rode wijn met het water en de rode wijnazijn aan de kook. Doe er de steranijs, laurier, tijm en zout bij. Kneus de roze peper en doe het ook bij het kookvocht.
  2. Was de bieten en kook ze ongeveer 45 minuten in de marinade. Maak intussen de panna cotta klaar.
  3. Laat de bieten volledig afkoelen in het kookvocht.
  4. Pel en snipper de sjalotten. Snijd de augurken fijn. Snipper de peterselie. Meng de sjalotten met de augurken en de peterselie.
  5. Schil de afgekoelde rode bieten en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de rest van de groenten. Voeg er de kappertjes aan toe en breng op smaak met tabasco, Worcestershiresaus, een scheutje frambozenazijn en een likje olijfolie. Schep alles goed door elkaar tot een frisse salsa.

De panna cotta

  1. Week de gelatine in koud water.  Je kan ook Agar agar gebruiken als vegetarisch alternatief.  Los de Agar agar op in de koude room.
  2. Verwarm de room in een steelpan op het vuur.
  3. Meng de geitenkaas met de yoghurt en de mierikswortelpasta. Kruid met peper en zout.
  4. Los de geweekte gelatine op in de warme room.  Voeg de warme room toe aan het geitenkaasmengsel.   Giet het mengsel in vormpjes en laat 1 tot 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

  1. Breng water aan de kook. Dompel de vormpjes even in het hete water zodat de panna cotta gemakkelijk loskomt. Stort de panna cotta’s uit op borden.
  2. Hak de walnoten grof. Serveer de panna cotta met de salade van rode biet. Leg er enkele plukken waterkers bij. Werk af met verkruimelde walnoten en een likje olijfolie.

Bron: Jeroen Meus voor Dagelijkse Kost