DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO
Ode aan de eenvoudige rode kool. Gestoofd met knapperig spek en zoete appels, en afgewerkt met de aroma's van rozemarijn en clementine, biedt het een perfect balans tussen hartig en zoet. Serveer het warm als bijgerecht, of laat het afkoelen en geniet van de frisse smaken als salade bij vlees of kaas.
· 1 rode kool (1kg)
· 4 plakjes gerookt buikspek
· olijfolie
· 2 eetappels
· 2 takjes verse rozemarijn
· 1 volle theelepel venkelzaad
· 100 g gedroogde pruimen
· 1 clementine
· 6 eetlepels balsamicoazijn
Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de kool, snijd de onderkant eraf, snijd de kool in partjes en vervolgens in fijne plakjes. Zet opzij.
Snijd het spek fijn en doe het in een grote braadpan op middelhoog vuur met 1 eetlepel olie. Laat het knapperig worden terwijl je de appels schilt, het klokhuis verwijdert en in blokjes snijdt.
Als het spek knapperig is, doe de rozemarijnblaadjes in de pan, roer 1 minuut en schep vervolgens met een schuimspaan het spek en de rozemarijn op een bord, waarbij je het rokerige spekvet achterlaat.
Voeg het venkelzaad en de in blokjes gesneden appels toe aan de pan. Ontpit de pruimen en scheur in stukken. Voeg ze toe in de pan en roerbak 2 minuten. Rasp vervolgens de clementineschil erdoor en pers het sap eruit.
Voeg de azijn, kool en een snufje zeezout en zwarte peper toe.
Kook met een deksel op een kier op een laag vuur onder regelmatig roeren gedurende 20 tot 25 minuten, of tot het gaar is.
Serveer bestrooid met het knapperige spek en de rozemarijnblaadjes.
Recept: Jamie Oliver