Soep van geroosterde bloemkool met chimichurri
De techniek van de bloemkool eerst te roosteren, geeft deze soep een rijke, gekarameliseerde ondertoon. Een vleugje room en Parmezaanse kaas zorgen voor precies genoeg romigheid in de fluweelzachte puree van bloemkool en prei. De chimichurri-saus en poblano-crème fraîche zijn tijdsintensief maar de moeite waard. Het resultaat is een feestelijke start van je kerst- of eindejaarsdiner.
Soep van geroosterde bloemkool met chimichurri
Boodschappenlijstje (voor 6 pers)
Geroosterde Bloemkoolsoep
- 1 bloemkool, in plakken gesneden, inclusief de stronk
- 3 eetlepels ongezouten boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 gele ui, fijngesneden
- 1 prei, alleen de lichtgroene delen, fijngesneden
- 1/2 theelepel knoflook, gehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 1 theelepel zout
- 1 kopje kippenbouillon
- 2 1/2 kopjes water (tot 3 kopjes, indien nodig)
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels slagroom
Chimichurri-saus en Poblano-crème fraîche
- 1 serranopeper, zonder zaadjes, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, gepeld en grof gehakt of geplet
- 2 kopjes korianderblaadjes
- 2 eetlepels muntblaadjes
- 5 eetlepels olijfolie (tot 6 eetlepels, indien nodig)
- 1/2 eetlepel verse citroensap
- 1/2 theelepel zout
- 1 poblano- of pasillapeper, geroosterd, gepeld en zonder zaadjes
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1/8 theelepel zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 snufje suiker
Bereiding
Geroosterde Bloemkoolsoep
- Verwarm de oven voor op 175°C. Leg de plakken bloemkool op een droge bakplaat en rooster ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
- Verhit in een grote zware pan de boter en olijfolie tot heet. Fruit de ui, prei, knoflook en bleekselderij in het botermengsel tot ze zacht en geurig zijn. Voeg het zout toe.
- Voeg de geroosterde bloemkool toe en meng goed zodat de bloemkool volledig bedekt is met het uimengsel. Bak nog 2 minuten.
- Voeg de bouillon en het water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Pureer het mengsel in een blender tot het redelijk glad is. Voor een geheel gladde soep kun je een roerzeef gebruiken, maar een beetje textuur benadrukt de rustieke geroosterde smaak. Giet terug in de pan en verwarm opnieuw tot sudderen.
- Voeg de Parmezaanse kaas en slagroom toe. Roer de chimichurri-saus erdoor tot deze goed is opgenomen. Serveer de soep heet in kommen en besprenkel met poblano-crème fraîche.
Chimichurri-saus en Poblano-crème fraîche
- Voor de chimichurri: doe de eerste 7 ingrediënten in een blender en mix tot fijngehakt. Deze veelzijdige chimichurri is heerlijk bij varkensvlees, in omeletten met Manchego-kaas, en natuurlijk in deze soep.
- Voor de poblano-crème fraîche: combineer de volgende 7 ingrediënten, te beginnen met de geroosterde poblano- of pasillapeper, in een blender en mix tot een zeer gladde saus.
- Doe de crème fraîche in een spuitzak met verschillende spuitmondjes om de soep decoratief te garneren. Deze crème fraîche werkt ook uitstekend als smeersel op sandwiches.
Bron: FOOD52