Zalm in de oven met asperges en krieltjes

ingrediënten
  • 1 hele zalm filet zonder vel (± 800 g)
  • 1 bussel groene asperges
  • 500g krieltjes
  • 1 bio citroen
  • 150g kalamata-olijven
  • 2 bolle el kappertjes
  • 5 el olijfolie
  • 6 takjes tijm
  • peper en zout

 

Saus:

 

  • 1 bio sinaasappel
  • 1,5 dl olijfolie extra zuiver
  • 1 ruime el honing
  • 1 ruime el mosterd
Bereiding
  1. Kook de krieltjes in de schil, op je eigen manier.
  2. Verwarm de oven voor op 230°C. Smeer de bodem van een grote ovenschaal in met olie en bestrooi met peper en zout. Controleer de zalmfilet nog even op graten. Leg hem in de ovenschaal en smeer hem in met olijfolie.
  3. Breek het harde uiteinde van de asperges af en bestrijk ze langs alle kanten met 1 el olijfolie.
  4. Plet de gekookte krieltjes lichtjes met een groot mes en snijd de citroen in 8. Meng de aardappelen, de citroenpartjes, de olijven, de kappertjes, 2 el olijfolie en peper. Schik ze rond de zalm, leg er de asperges bovenop, bestrooi met 4 takjes tijm en schuif 15 min. in de oven.
  5. Maak intussen de saus: meng de honing en de mosterd. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe, terwijl je de saus met een garde op klopt, net als een mayonaise. Voeg 1 el geraspte sinaasappel zeste en het sap van een halve sinaasappel toe.
  6. Bestrooi de zalm met verse tijm en geef er de saus apart bij.

 

door Sofie Dumont