DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO

Pittige zoeteaardappel-shakshuka met srirachaboter en ingelegde uitjes

Shakshuka is een populair gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, dat vooral bekend staat als ontbijt- of brunchgerecht op basis van eieren. Het woord "shakshuka" betekent letterlijk "een mengelmoes" in het Arabisch, wat het veelzijdige karakter van het gerecht weerspiegelt. Het wordt vaak geserveerd met brood om de heerlijke saus mee op te dippen. Door zijn eenvoud en rijke smaak is het wereldwijd geliefd geworden, met talloze variaties zoals toevoegingen van kaas, groenten of vlees.

Pittige zoeteaardappel-shakshuka met srirachaboter en ingelegde uitjes

ingredients

Boodschappenlijstje

(voor 4 personen)

  • 2 grote zoete aardappels, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels sriracha
  • 50 g boter
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • Verse koriander (optioneel)
instructions

Bereiding

  1. Ingelegde ui maken: Meng de rode ui met de wittewijnazijn, suiker en een snufje zout in een kommetje. Laat dit minstens 20 minuten staan, zodat de smaken goed intrekken.
  2. Zoete aardappels roosteren: Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de blokjes zoete aardappel op een bakplaat, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, en rooster ze in ongeveer 25 minuten goudbruin en zacht.
  3. Shakshuka bereiden: Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan. Bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de paprika toe en bak nog 5 minuten. Roer de tomatenblokjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus 10 minuten pruttelen.
  4. Eieren toevoegen: Maak 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Dek de pan af en laat de eieren in 7-10 minuten stollen.
  5. Srirachaboter maken: Smelt de boter in een klein pannetje en roer de sriracha erdoor.
  6. Serveren: Verdeel de geroosterde zoete aardappel over de borden en schep daar de shakshuka met de eieren bovenop. Garneer met ingelegde ui, srirachaboter en eventueel verse koriander.

    Recept door Ottolenghi