De Wassende Maan

(VOLZET) Workshop Traag desembrood bakken

We leven in een tijd waarin de bakker industrialiseert, weinigen willen er tijd in steken, hoe sympathiek de bakkerswinkel ook is. Het gaat grootschalig en het gaat snel, met industrieel gist dat het brood snel doet rijzen, en met het toevoegen van meelverbeteraars, hulpmiddeltjes uit de industrie (waardoor het brood ondermeer meer water kan vasthouden). Het resultaat is ‘sponsbrood’ met weinig smaak, maar dat mooi oogt.

Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Tijd om smaak tot ontwikkeling te brengen.

In deze bakles leer je de techniek van trage fermentatie die de smaak en de verteerbaarheid ten goede komt. We werken we met natuurlijke desem, we noemen het geen zuurdesem want goed desembrood smaakt niet zuur. Desem is een spontaan ontstane mix van gisten en bacteriën, en door mensenhanden ondersteund. Deze desem zorgt voor een trage fermentatie, het geeft het deeg de rust om te rijzen en te rijpen. Tijd is de belangrijkste grondstof voor brood. Voor het deeg de oven in kan, heeft het een lange rijstijd achter de rug. Het resultaat proef je van bij de eerste beet: een rijke smaak.

Daarenboven is de verteerbaarheid verbeterd, want het langzame rijsproces doet het brood voor-verteren; de desem breekt deels de gluten en moeilijk verteerbare suikers af. De glycemische index van het brood wordt naar beneden gehaald (zodat het onze bloedsuiker minder doet pieken). Het geeft sneller een verzadigd gevoel, omdat het voedzamer is (ten minste als je meer volkorenmeel gaat gebruiken). Tenslotte worden meer mineralen van de graankorrel beschikbaar voor ons.

In deze workshop bereiden we, vertrekkend van de moederdeeg, de deeg voor een desembrood. We laten deze deeg enkele perioden rijzen, en leren vervolgens de handelingen van de kunst van het opbollen. Na afloop neem je je brood mee naar huis om het ’s avonds in uw oven te bakken. Ook krijg je een potje verse desem mee voor uw volgende bak.

Lesgever Philip Lievens is keukenpiet, psycholoog, beeldhouwer, Frankrijkreiziger en gaf zijn eerste baklessen toen hij student was.

 

Praktisch

Wanneer?
zaterdag 4 februari
9u tot 13u

Waar?
De Wassende Maan
Beekstraat 35, 9800 Astene-Deinze

Zin om in te schrijven?
Zie formulier onderaan

Meer info?
Mail naar workshops@dewassendemaan.be
tel nr. 0499 05 70 46 

 

Mee te brengen
Keukenschort, 1 grote kom om het deeg in te mengen (bij voorkeur hout of plastic, of licht metaal (géén gietijzeren kookpot), 1 grote kneedplank, 1 grote stevige lepel, 1 bakvorm (langwerpig of rond), 2 keukenhanddoeken

Prijs?

  • basisprijs € 35 (incl. syllabus, brood om thuis af te bakken en starter om mee te nemen naar huis)
  • kortingsprijs € 28, geldig voor coöperanten van De Wassende Maan. Gebruik de kortingscode workshopleden23. Je lidmaatschap wordt gecontroleerd.

 

Ik schrijf mij in

Statusbericht

Sorry…This form is closed to new submissions.